2024. április 19., péntek

Ellenőrzés csak meghatározott feltételek között

Öt illegális szemétlerakó van Óbecse község területén

Augusztus 20-án, fényes nappal nem mindennapi esetnek a szemtanúi lehettek az óbecseiek: a kraljevói Amiga vállalat munkásai szemeteszsákokat hagytak a Péterrévei és a Kishegyesi út sarkán a járművükön, amelyről a szemetet leszedték – szerencsére jól látható volt a cég logója. A lakosság gyorsan reagált is a történtekre, és az esetet jelentette a vállalatnak, amely másnap már el is szállíttatta az alkalmazottai által Óbecsén kidobott szemetet.

Egy lakott területen kívüli illegális szemétlerakóban történteket is sikerült nemrégiben megörökíteni, ugyanis augusztus 9-én a MojBečej.rs kamerái rögzítették azt a tüzet, amely Péterrévénél, a Moholi úti szemétlerakón keletkezett. A helyiek tapasztalatai szerint ezen a szeméttelepen nem ritka az ehhez hasonló eset.
A Környezetvédelmi Ügynökség honlapjának a tanúsága szerint Óbecse község területén öt illegális szemétlerakó található, ezek közül egy-egy van Óbecsén, Bácsföldváron, Radičevićen, Mileševón és Péterrévénél, a Moholi úton. A legális szemétlerakó Óbecsén, a Botra telepen található, amit a Tisza Mente–Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. üzemeltet.

A községi kommunális felügyelőség hatáskörébe kizárólag a lakott területen található illegális szemétlerakók tartoznak, ebből következik, hogy a Péterrévénél lévő nem ide tartozik – derült ki Zoran Dragin kommunális felügyelő írásos válaszából. Sanja Bunjevački környezetvédemi felügyelőtől sem sikerült megtudni azt, hogy milyen gyakran ellenőrzik a szemétlerakókat. Tájékoztatása szerint erre akkor kerül sor, ha a polgárok bejelentése vagy a becsült kockázat alapján arra a megállapításra jutnak, hogy a környezetvédelmi előírásoknak és a felügyelőségi törvénynek megfelelően ennek fennállnak a feltételei.

A környezetvédelmi felügyelőség 2019-es munkajelentése szerint tavaly hét (a korábbi évekhez képest több) rendkívüli ellenőrzést végeztek el az erre vonatkozó kérelem alapján, kettőre pedig a becsült kockázat miatt került sor.