2024. április 20., szombat

Küllemében megújul az egészségház

Moholon szeptemberben megkezdődik az egészségügyi intézmény felújítása

Ada község önkormányzata májusban írta alá Belgrádban azt a szerződést, amelynek értelmében az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium támogatásával közösen újítják fel a moholi egészségház homlokzatát. Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere elmondta, hogy a moholi egészségház épületében szeptember első felében megkezdődnek a munkálatok, amelyek értéke megközelítőleg 28 millió dinár.

A moholi egészségház épülete jó ideje felújításra szorul (Csincsik Zsolt felvétele)

A moholi egészségház épülete jó ideje felújításra szorul (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az idén Ada község önkormányzata sikeresen pályázott az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériumnál a moholi egészségház renoválására. A pályázaton 5,5 millió dinárt nyertünk minisztériumtól. A pályázati támogatás először 11 millió dinár volt, utána viszont szerződésfüggelékkel egészítettük ki a szerződést, mivel a koronavírus-járvány és a rendkívüli állapot miatt csökkentették a minisztérium költségvetését, emiatt nekik is meg kellett felezniük a jóváhagyott összegeket. A csökkentés következményeként a minisztérium 5,5 millió dinárral tud hozzájárulni a moholi egészségház külső homlokzatának a felújításához. A munkálatok teljes értéke megközelítőleg 28 millió dinár, amiből a fennmaradt részt Ada község önkormányzata finanszírozza – közölte Bilicki Zoltán.

– A munkálatok magukban foglalják majd a nyílászárók cseréjét, a hőszigetelést, a meszelést, illetve az épület feljáróinak átalakítását és újjáépítését olyan formában, hogy a kerekesszékes betegek is kényelmesen be tudjanak jutni az épületbe. Az egészségház felújítása elengedhetetlenné vált, mert már nagyon elöregedtek a nyílászárók, sőt az egész épület viszonylag elhanyagolt állapotban van, ezért úgy határoztunk, hogy erre a beruházásra szükség van. Továbbá ezzel is szeretnénk jelezni a moholi lakosoknak, hogy a helyi önkormányzat szándéka, hogy fenntartsuk az egészségházat és az egészségügyi ellátást Moholon.

A munkálatok várhatóan szeptember első felében kezdődnek meg, az egészségház működését azonban semmilyen módon nem fogják befolyásolni. A moholi egészségház homlokzatának felújítása a tervek szerint az év végéig befejeződik – nyilatkozta a polgármester, aki hozzátette, hogy elkészült a tervdokumentáció a belső felújítási munkálatokra is, amelyekbe várhatóan a jövő évben kezdenek majd bele.