2024. március 28., csütörtök
HORVÁTORSZÁG

Sorra újulnak meg a templomok

Idén is folytatódik a horvátországi magyarság által használt egyházi épületek felújítása. A sepsei református templomon további stabilizációs munkálatokat végeznek, a várdaróci református templom új külsőt kap, míg Eszék-Rétfaluban a belső díszítőelemek restaurálása zajlik. A rétfalui és a sepsei templom kizárólag horvát állami forrásból újul meg, míg a várdaróci templom renoválására zágrábin kívül budapesti forrásokat is felhasználnak.

Református templomaink állapota az évtizedek során jelentősen megromlott, ezért elengedhetetlenné vált a felújításuk. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége közbenjárásának köszönhetően az elmúlt években sorra meg is kezdődött ezen épületek renoválása. A legkritikusabb állapotban a sepsei reformátusok temploma volt, mivel azt már az összedőlés veszélye fenyegette. A domboldalon álló műemlék épület tornya annyira megsüllyedt, hogy azt csupán egy forradalmian új technológia alkalmazásával tudták megmenteni olasz szakemberek. Az impozáns épületen további kulcsfontosságú stabilizációs munkálatokat fognak elvégezni, a következő évben pedig külsőleg is megújul.

– Számunkra, sepseiek számára szimbolikus jelentősége is van ennek a templomnak, ezért nagyon örülünk annak, hogy sikerült megmenteni, és a rossz állapotban lévő templomunk jövőre ismét a település dísze lehet – mondta Prosszer Horvatin Szanella, a helyi HMDK-alapszervezet alelnöke.

Az elmúlt években a várdaróci református templomot több fázisban renoválták. Először a templom tornyának eredeti kupolája került vissza, majd pedig az épületet körülvevő kerítés is megújult. A következő lépés a templom teljes külső felújítása, amely a napokban már meg is kezdődött.

– A várdaróci templomon a korábbi években csak kisebb fejlesztéseket végeztek el, nagyobb felújításra nem volt mód, pedig igencsak időszerű lett volna. Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásával sikerült megfelelő forrásokhoz jutni, így végre három évvel ezelőtt megkezdődhettek a nagyobb munkák. Az új toronysisak felhelyezése kétségkívül emlékezetes eseményként marad meg a kollektív emlékezetben, a tavaly elkészült kerítés pedig egyik ékessége lesz majd a felújított templomunknak – mondta Micheli Zsolt, a helyi HMDK-alapszervezet elnöke.

A Rétfaluban lévő református templom felújítása már több mint 10 éve tart. A munkálatok most egy olyan fázisba értek, amikor a templom belső, festett díszei frissülnek fel. A 18. századi díszítőelemek, a szószéken levők is, gondos restaurátorok keze által újulnak meg.

– Mi, idősebb rétfalusiak nagyon erősen kötődünk a templomunkhoz, ezért nagy örömmel tölt el bennünket mindaz, ami most történik. Remélem, hogy ez az elhúzódó felújítás nemsokára befejeződik, és ismét birtokba vehetjük a templomunkat – mondta Magdika Dániel.