2024. április 25., csütörtök

Tartsák be a daytoni szerződést!

Aleksandar Vučić: Szerbia nem engedi meg a szerb lakosság üldöztetését és száműzését

A daytoni szerződés tiszteletben tartása, valamint a boszniai Szerb Köztársaság megmaradása Belgrád álláspontja – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő szerdai sajtótájékoztatóján a Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével folytatott megbeszélés után. Rámutatott, mindkét fél számára a béke megőrzése a cél.

Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság vezetőinek közös sajtótájékoztatója (Fotó: Beta)

Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság vezetőinek közös sajtótájékoztatója (Fotó: Beta)

Dodik és Vučić négyszemközt folytatott megbeszélése után Vučić elmondta, hogy a daytoni szerződés volt beszélgetésük középpontjában, majd kijelentette, Szerbia számára nagyon fontos a daytoni szerződés és a belefoglalt békemegállapodás tiszteletben tartása. Aggodalmának adott hangot viszont egyes boszniai politikusok miatt, akik folyamatosan háborúval fenyegetőznek, ugyakkor reményét fejezte ki, hogy ezek a fenyegetések csak a szavak szintjén maradnak. Kiemelte, Szerbia soha nem fogja megengedni a szerb lakosság üldöztetését és száműzését.

Elmondta, Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság tervei között szerepel a szorosabb gazdasági együtműködés, de a kultúra és az oktatás terén is az eddiginél szélesebb körű együttműködésben gondolkodnak, sőt egy közös ünnep, az egységes, szabad szerbség és a nemzeti zászló napjának kitűzésén is gondolkodtak, amire szeptember 15-én szeretnének sort keríteni, emlékezve ezzel a macedóniai front (más néven Balkán front, vagy Szaloniki front) áttörésére az első világháborúban.

Vučić bejelentése szerint az év végéig Szerbia újabb pénzügyi támogatást nyújt majd a boszniai Szerb Köztársaságnak, valamint Szerbia továbbra is érdekelt a trebinjei repülőtér irányításában, sőt megvásárlásában is. Reményét fejezte ki, hogy az első repülő Trebinje felé már 2022-ben elindulhat és a járat nemcsak Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság számára lesz kifizetődő, hanem Montenegró számára is. Hozzátette, gondolkodnak a banjalukai repülőtér felújításán is, illetve egy közös ipari park létrehozásán a határövezetben Ljubovija, Bratunac, Mali Zvornik, Zvornik, Sremska Rača és Bijeljina közelében, itt egy 17 kilométeres autópálya épül majd.

Milorad Dodik a sajtótájékoztatón rámutatott, nincs titkos megállapodás közte és Vučić között a boszniai Szerb Köztársaság esetleges levállásáról Bosznia-Hercegovinától, csupán a daytoni szerződés és Bosznia-Hercegovina alkotmányának tiszteletben tartásáról tárgyaltak. Felmerült ugyanakkor a kérdés, hogy ha Koszovónak joga van nyilatkozni, akkor a boszniai Szerb köztársaságnak miért nincs joga arra, hogy eldöntse, kihez szeretne tartozni. Dodik elmondta, a boszniai szerbek elégedetlenek a helyzetükkel, mert Bosznia-Hercegovinában szándékosan építik le a boszniai Szerb Köztársaságot. Amíg a köztársaság nem rendelkezik saját katonasággal és fegyveriparral, addig a Bosznia-Hercegovinai Föderáció 6 gyárat is működtet, ahol a hiresztelések ellenére a fegyvergyártás nemcsak kivitelre történik, hanem szavai szerint a boszniai Szerb Köztársaság elleni fegyverkezésre is.

Dodik kiemelte, nem szeretné megnehezíteni Szerbia tárgyalását Koszovóval kapcsolatban, de kitart amellett, hogy 20 év után a boszniai Szerb Köztársaság státusáról is tárgyalni kell. Mint mondta, Vučićtól azt kérték, hogy erősítse meg álláspontját a daytoni szerződés tiszteletben tartása kapcsán, ugyanis ők azt szeretnék elérni, hogy visszakapják a nemzetközi szerződés által a boszniai Szerb Köztársaságnak garantált státust.

Vučić újságírói kérdésre, miszerint szeptember 4-én Washingtonban tárgyalnak-e a boszniai Szerb Köztársaság Bosznia-Hercegovinától való elvállásáról, azt válaszolta, ő az Amerikai Egyesült Államokba úgy készül, hogy Koszovó kapcsán gazdasági témákról tárgyalnak majd. Nincs kizárva azonban, hogy más témák is napirendre kerülnek, véleménye szerint a boszniai Szerb Köztársaság kérdése lesz az egyik.