2024. április 20., szombat

Növekszik a „kortárserőszak”

A legtöbb erőszakos megnyilvánulás a tanév kezdetén történik

Szerbiában folyamatosan nő a kortársak közötti erőszakos cselekedetek száma a Szerbiai Oknyomozó Újságírói Központ (CINS) adatai szerint. A tavalyi év elejétől idén márciusig a 173 belgrádi állami tulajdonú általános iskola közül 67-ben regisztráltak súlyosabb erőszakos cselekményt a kortársak között.

A 021.rs honlap szerint a CINS valószínűnek tartja, hogy sokkal több ilyen eset fordul elő, de sok iskolából nem jelentik ezeket az oktatási minisztériumnak. A minisztérium nem avatkozik ezekbe az ügyekbe, így a szülőknek bírósághoz kell fordulniuk. Egyébként a központ adatai szerint a legtöbb erőszakos megnyilvánulás a tanév kezdetén történik, a nyári szünet letelte után.

Dragan Popadić pszichológus ezt azzal indokolja, hogy egyes diákok dominálni szeretnének az adott környezetben. A szakember szerint erre hatással lehet a nyári szünet is, különösen akkor, ha a diák olyan családi környezetből érkezik, melyben mindennapos a veszekedés, vagy az erőszakos viselkedés.

Az adatok szerint a fiúk verekszenek többet, a lányok inkább elszenvedik a fizikai erőszakot, viszont a lelki erőszak ( pl. kiközösítés) elkövetői szinte egyenlő arányban lányok és a fiúk is.