2024. április 19., péntek

Feledni, majd haladni

A szállodaipar és a vendéglátók túlélési lehetőségeiről tanácskoztak a régió vállalkozói

Az idén a problémamegoldások keresése is az éterbe költözött: pár nappal ezelőtt a hoteltulajdonosok és a vendéglátók online tanácskozáson vettek részt, amelynek a témája a koronavírus gazdasági következményeinek túlélése volt. A Leto 2020: HoReCa Insight elnevezésű regionális konferenciát a Color Press csoportosulás szervezte meg. A videóbeszélgetés résztvevői megosztották egymással a világjárvány következményeként elszenvedett negatív tapasztalatokat, de beszélgettek azokról a lehetőségekről is, amelyekkel alkalmazkodtak az új helyzethez.

Az idei év a feledés éve – mondta beszámolójában Mihailo Vukić, az Allegra Montenegro cég igazgatója. A hajóutakat szervező válalkozás tulajdonában levő járművek ugyanis egész nyáron át a kikötőkben várakoztak, és nagy az esély arra, hogy ez év végéig így marad – vázolta a montenegrói hajózás helyzetét az igazgató. A beszámolók szerint a kelet-európai szállodaipar is hasonló károkat szenvedett el. A szállodák vezetőségei ugyanis előtérbe helyezték az alkalmazottaik egészségének megőrzését, így az idény nagy részében bezárva tartották a szálláshelyeket – közölte Nemanja Kostić, a Karisma Hotels and Resorts kelet-európai hálózatának igazgatója. Szerint az elmúlt időszakban főként a szállodalánc technikai korszerűsítésével foglalkoztak.

Az idegenforgalom alkalmazkodott a helyzethez. Sokobanján júliusban több mint 100 000 vendégéjszakát jegyeztek (Fotó: Beta)

Az idegenforgalom alkalmazkodott a helyzethez. Sokobanján júliusban több mint 100 000 vendégéjszakát jegyeztek (Fotó: Beta)

A jelenlegi helyzetben a legfontosabb az, hogy az emberek minden szinten alkalmazkodni tudjanak az új világrend kialakulásához, és ez a szállodaiparra is vonatkozik – mondta Ivona Borojević, a Vrnjačka Banja-i Fontana Hotel képviselője. Kiemelte, hogy a járványhelyzet miatt olyan átszervezésekre és átalakításokra lenne szükség, amelyeknek a megvalósításában az államnak is szerepet kellene vállalni. A belgrádi Crowne plaza Szálloda szinte a kezdetektől igyekezett a lehető legfájdalommentesebben túlélni a járványhelyzetet, így számos akció mellett a kapacitásait főleg az ételkihordásra összpontosította, ami szép eredményeket hozott – mesélte Živorad Vasić. A hotel képviselője kiemelte, hogy a belgrádi cég nem áll le a fejlesztésekkel, és év végéig megnyitja az Indigo Szállodát is a fővárosban. A tanácskozáson egyébként bejelentették, hogy a szerbiai hegységek egyik újabb gyöngyszemének, a Viceroy Kopaonik Szállodának az átadására decemberben mégis sor kerül.

A konferencia résztvevői közül többen is beszámoltak a hazai turisták révén megvalósított sikereikről. A Stara Planina Szálloda például júliusban 90 százalékos kapacitással dolgozott, és időnként még szobahiányban is volt – mondta Milan Minić üzletvezető. Hasonló adatokról számolt be a szlovén Petra Zierer is: a Kempinski Palace Portorož Hotelben ugyanis négyszeresére nőtt a hazai turisták száma. Erre elsősorban az állam által biztosított „idegenforgalmi bónuszok” által került sor – tette hozzá az eladási szakértő.

A montenegrói Irina Tomić szerint a járványhelyzetben szinte óráról órára változtak az előírások és a megszokott működést gátló intézkedések, ám számos lehetőség is kínálkozott. Csak a rugalmas és gyors döntéshozók emelkedhetnek fel győztesként a pandémia elleni harcban, aki pedig túléli, az majd regélhet a következő nemzedéknek – fejtette ki véleményét a Blue Kotor Bay Premium Spa Resort Hotel ügyvezetője. A tanácskozáson elhangzott az is, hogy a szállodaiparban a sikereket tíz év távlatából mérlegelik, így egy év bukás még nem jelenti a vállalkozás végét.

A konferencián felszólaltak a vendéglátók is, akik főként arról tárgyaltak, hogyan hozták összhangba tevékenységüket a különböző állami intézkedésekkel: az éttermeknek és kávézóknak ugyanis elsősorban a munkaidő és a vendégfogadás korlátozását kell összhangba hozniuk a jövedelmük megőrzésével – hangzott el a Color Press csoportosulás kilencedik olyan konferenciáján, amelyet a koronavírus-járvány ideje alatt a világhálón valósítottak meg. Korábban ugyanis már volt szó a térség egészségügyi rendszereinek működéséről, a régió általános gazdasági helyzetéről, de számos más olyan témáról is, amely az újonnan kialakult világrend lehetőségeit boncolgatta – ismertette az egyesülés céljait Robert Čoban, a Color Press csoportosulás elnöke.