2024. április 20., szombat

Fiatal tehetségek Szilágyin

Búcsúi jótékonysági koncert és képkiállítás Olivérért

Szilágyi kicsiny, de példásan összetartó magyar közösségének a tagjai az idén is megadták a módját a helyi Szent István király templom búcsúi ünnepének. Augusztus 22-én jótékonysági koncertet és képkiállítást rendeztek a templomban, 23-án pedig ünnepi szentmisét tartottak.

Ft. Kurin István, Szilágyi plébánosa a következőket mondta el a búcsúi események kapcsán:
– 2016-ban fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy szervezzünk koncertet a helyi zenei tehetségek számára. Húsvéti és karácsonyi koncertekkel kezdődött, majd Molnár Tamás, itteni születésű, Ausztriában élő jazz-zenész javaslatára, a Szent István-napi búcsú idejére is kiterjedt a koncertek megszervezése. Mondván, hogy nyáron jobban ráérnek, és a hangszereknek is kedvezőbb a meleg időjárás – mondta a plébános.

Az idei eseményre vonatkozóan úgy tervezték, hogy meghívják az óbecsei Alsóvárosi Szent Antal kórust is, a vírushelyzet miatt azonban lemondták a vendégszereplést. A szilágyi tehetségek, művészek koncertjét ugyanakkor kettős képkiállítás kísérte.
Visinka Jenő zombori festőművésszel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ugyanez igaz a doroszlói Stock János fotósra is. Mindketten örömmel jöttek, hozták el a szilágyi, illetve a nyugat-bácskai tájról, annak embereiről, eseményeiről készült alkotásaikat. Minden fellépő és közreműködő egyetértett abban, hogy a búcsúi művelődési eseményen szervezzünk jótékonysági gyűjtést a súlyos beteg bajmoki kisfiú, Pál Gajódi Olivér megsegítésére. A gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő kisgyermek életét a rendkívül költséges zolgensma génterápiás kezelés mentheti meg. A szilágyi koncert és képkiállítás alkalmával 49 610 dinár, 60 euró és 3000 forint gyűlt össze erre a jótékonysági célra – hallottuk István atyától.

A szilágyi plébános elmondta még, a mostani koronavírus-helyzet miatt a hagyományos búcsúi ünnepi körmenet és a szabadtéri fúvószenei koncert sajnos elmaradt. Augusztus 23-án, vasárnap szerényebb körülmények között tartották meg a Szent István király templom búcsúját. A szentmisét ft. Zsúnyi Tibor, egykor Kupuszinán, napjainkban pedig Szenttamáson tevékenykedő plébános szolgáltatta.

A szilágyi ünnep alkalmával kiosztották a hívek körében a Dunatáj Egyesülés által ajándékozott, nagy, közös nyugat-bácskai kenyérből készített kenyér-csomagocskákat is, amelyek a nemzeti és közösségi összetartozást jelképezik.