2021. október 27., szerda

Száznegyvenezer munkahelyet védtek meg

A magyar kormány 169 milliárd forinttal támogatta a beruházásokat

A koronavírus-járvány időszakában 806 vállalkozás kötelezte el magát beruházások mellett 377 milliárd forint értékben, amivel több mint 143 ezer munkahelyet védtek meg – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Nyíradonyban a Paulik Kft. telephelyén, ahol beruházástámogatási okiratot adott át. A kormány mindehhez 169 milliárd forint támogatást biztosított. A 806 vállalatból 620 magyar vállalkozás.

Szijjártó Péter átadja az okiratot Paulik Zsolt ügyvezetőnek (Fotó: MTI)
Szijjártó Péter átadja az okiratot Paulik Zsolt ügyvezetőnek (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaság sikere a magyar embereken múlik, minél több vállalkozás sikeres, annál sikeresebb Magyarország. A kormány segélyek helyett a munkahelyeket megtartani kész, beruházó, fejlesztő vállalkozásokat támogatja – fűzte hozzá.

A tárcavezető elmondta, hogy a nyíradonyi Paulik Kft. a versenyképesség-növelő programban a 227,6 millió forintos beruházásához 114 millió forint támogatást kapott, ezzel 110 dolgozó munkahelyét sikerült megvédeni, és a fejlesztés eredményeként a jövőben bővíthetik is a dolgozói létszámot. Hozzátette: a Paulik Kft.-hez hasonló hazai fafeldolgozó vállalkozások országosan 13 ezer embert foglalkoztatnak, és tavaly 320 milliárd forint értékű terméket állítottak elő.

Magyarországnak erős vállalatokra, jó szakemberekre van szüksége, és a nyíradonyi Paulik Kft. ilyen vállalkozás – mondta köszöntőjében Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Fontosnak nevezte a technológiai fejlesztéseket, azt, hogy a vállalkozások „meg tudják ragadni a támogatásokat”, beruháznak, és megtartják a jól képzett munkaerőt.

Paulik Zsolt ügyvezető kiemelte: faipari vállalkozásuk évi 500 ezer raklapot és más fűrészárut is gyárt, valamint faipari mellékterméket dolgoz fel, tavalyi belföldi árbevételük 2,2 milliárd, exportbevételük 150 millió forint volt.

Ahhoz, hogy 110 dolgozójukat meg tudják tartani, esetleg bővítsék a létszámot, versenyképes technológiára van szükségük. A mostani beruházással két új szegecselőrobot beszerzésére nyílik lehetőség – magyarázta az ügyvezető, aki a 114 millió forintos kormányzati támogatásról szóló okiratot Szijjártó Pétertől vette át.