2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Százhat új fertőzött, négy halálos áldozat

Kon: korai még kijelenteni, hogy semmiféle kockázata nincs annak, ha szeptember elejétől a diákok visszatérnek az iskolapadokba

Az elmúlt 24 órában Szerbia területén 8646 koronavírus-tesztet végeztek el, és 106 polgárról bizonyosodott be, hogy megfertőződött a COVID-19 vírussal – ez derül ki a covid19.rs honlap 15 órakor közzétett friss adataiból.

Ebben az időszakban 4 személy hunyt el, amivel 705-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma. Az össz fertőzések száma az országban 30.820, a halálozási arány 2,29%. A mai nap folyamán 36-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. A kórházban kezelt páciensek száma tovább csökkent, 772-en szorulnak kórházi ápolásra.

Az országban eddig összesen 885.575 koronavírus-tesztet végeztek el.

A szokásos napi jelentéshez kapcsolódik dr. Predrag Kon epidemiológus nyilatkozata a Szerbiai RTV-nek, miszerint a járványügyi helyzet már nem mondható rendkívülinek, de korai még kijelenteni, hogy semmiféle kockázata nincs annak, ha szeptember elejétől a diákok visszatérnek az iskolapadokba. Ennek ellenére figyelembe kell venni a szülők elvárásait is, mondta.

Noha egyes önkormányzatok megszüntették a rendkívüli helyzetet, ezekben a közösségekben is érvényben maradnak azok az előírások, amelyek az egész országra érvényesek. Vagyis tilos 10-nél több személynek egy helyen tartózkodnia, a kávézók és kerthelyiségek 23 óráig tarthatnak nyitva, és kötelező a maszkviselés.