2024. április 18., csütörtök

A válság nagy nyertese

A koronavírus-járvány már fél éve jelen van az élet minden területén. A gazdasági ágazatok többsége lényegében már túl van a váratlan helyzet okozta kezdeti sokkon. A helyzet tartósnak tűnő trendfordulókat hozott, köztük vannak pozitív és negatív fejlemények is. Mindenki azt reméli, hogy akár védőoltással, akár más módon, de vissza lehet szorítani a járvány terjedését, így az egyes ágazatokat, például az idegenforgalmat érintő trendek nem maradnak meg tartósan. Ugyanakkor például a vásárlási szokásaink átalakulását, úgy tűnik, a járvány csak felgyorsította. Egyfajta ugrást tettünk az időben e téren.

Világosan látszik már, és mondjuk úgy, várható is volt, hogy a korlátozásoknak, lezárásoknak és a társadalmi távolságtartásnak vannak gazdasági nyertesei és vesztesei. Az otthoni munkavégzés, a szoftveres és felhőalapú megoldások, az online vásárlás és az online szocializáció, az online oktatás gyors felfutását hozta a helyzet.

A kiskereskedelem a járvány megjelenése előtt is átalakulóban volt. Az online értékesítés előretörésével a korábban korszerűnek számító plázák forgalma csökkenni kezdett, a helyzet azonban úgy hozta, hogy ez a folyamat erős lökést kapott. Március óta világszerte és nálunk is rengeteg új webshop és webáruház jött létre, az elemzések pedig azt mutatják, hogy a folyamat folytatódik. Amikor megszűntek a korlátozások, a kijárási tilalom és a nyitva tartás lerövidítése, sokan továbbra is az online vásárlást részesítik előnyben.

Nemcsak a már működő, de a létrejövő webshopoknak is van létjogosultságuk. Most viszonylag könnyen ki lehet építeni a költséghatékony, de rugalmas és könnyen fejleszthető rendszert és a hozzá kötődő vevőkört. Egy-egy új vállalkozásnak a létrehozása és sikeres működtetése sosem egyszerű dolog. A webshop-üzemeltetés egy olyan most felfutó üzletág, amelyben a tulajdonosnak nem feltétlenül kell sok mindenhez érteni, és őrült pénzeket sem kell befektetni. Az e-kereskedelem a jövő gazdaságának, ha nem is a kulcsa, de jelentős szektora lesz mindenképpen.

ITTHON IS HATALMASAT NŐTT AZ ONLINE KERESKEDELEM

Valójában csak március közepétől vált nálunk is „hatásossá” a járványhelyzet. Áprilistól azonban már az online élelmiszer-vásárlás 200 százalékkal, a ruházati cikkek vásárlása 100 százalékkal, a műszaki cikkek vásárlása 50 százalékkal nőtt. Sokan első alkalommal próbáltak meg ilyen módon vásárolni, és gyorsan rájöttek az előnyeire, így ma is így vásárolnak. Az interneten keresztül vásárolt áru mennyisége március óta 40-50 százalékkal bővült. A kereskedők az e-kereskedelem robbanásszerű, 50–300 százalékos emelkedését jegyezték. A műszaki cikkek és számítástechnikai kellékek mindig is a legkeresettebb árucikkek közé tartoztak az e-kereskedelemben, de a koronavírus-járvány ideje alatt ez megváltozott. A vásárlók több élelmet és ruházati cikkeket vásároltak az interneten keresztül.

A polgárok egy újabb nagy csoportja rájött, hogy lehet online is biztonságosan, minőségi árut vásárolni. Ez generálja, hogy a kereskedők közül is mind többen alkalmazkodnak az új helyzethez, és nyitják meg a webshopokat.

FOKOZÓDOTT A MEGLÉVŐ TREND

A járvány kitörése előtt is ismert volt az a folyamat, hogy a vásárlói szokások átalakulásával mind nagyobb teret nyertek az online értékesítési platformok. A nagy bolthálózattal rendelkező kereskedelmi láncok szenvedték meg a hatásokat. Az átrendeződés nagy valószínűséggel folytatódni fog akkor is, ha nem lesz járványveszély. A pandémia okozta sokkhatás kiváltotta hirtelen átrendeződés gondot okozhat az olyan cégeknek is, amelyek az eladásoknak az online térbe való átemelését meg tudták oldani. A nagy bevásárlóközpontok nem veszítik el teljesen a jelentőségüket, de fokozatosan háttérbe szorulhatnak. A kisebb boltméret előnyössé válhat. Nemcsak ruhát, lábbelit, műszaki cikket, de élelmiszert is online vásárolunk a jövőben, mind gyakrabban.

Az e-kereskedelem új életminőség ígéretével kecsegtet, ami nemcsak a vásárlást, hanem sokak munkáját is forradalmasítja. Az informatikai forradalom az üzleti és igazgatási tevékenység módjában olyan szintű minőségi változásokat generál, mely valóban korszakváltást jelent. Átalakítja a társadalmat, egyben az életünket. Az elektronikus kereskedelem megszünteti a távolságot, kitágítja a határokat. Ha vásárolni szeretnénk valamit, akkor otthonról megtehetjük. Nem kell időt pazarolni az utazással, sorban állással és a fizetéssel. A számítógép előtt pizsamában ülve egyszerűen válogathatunk az árucikkek között, és ha megtaláltuk a nekünk legmegfelelőbb terméket, egy kattintással megrendelhetjük.

Az elektronikus kereskedelem rohamosan terjed, de a következmények, a kockázatok és mellékhatások még nem teljesen ismertek. Biztos, hogy lesznek, pontosabban már vannak is a dolognak nem kívánatos mellékhatásai. Gátat szab az online bevásárlás fellendülésének az is, hogy a valóságos kirakatnézés és a „válogatós” vásárlás fárasztóbb, mégis izgalmasabb. Megvan a sajátos hangulata, amit az internet nem tud pótolni. A jövőben feltehetően előbb az ismert, megszokott tömegtermékek beszerzésében, az újravásárlásban hódít majd teret, amit pedig először vásárolunk, azt továbbra is hagyományos módon szerezzük be.