2024. március 28., csütörtök

Javított a Fradi

VÍZILABDA

A hétvégén parádés második félidővel nyert a Ferencváros az Eger ellen a női vízilabda magyar kupa 8. fordulójában, így Béres Gergely együttese kiküszöbölte a korábbi, egri fiaskót. A félidőben a hevesiek még 4:2-re vezettek a Népligetben, ám a hazaiak Tóth-Csabai Dóra vezérletével 5:0-ra nyerték a harmadik negyedet, majd az utolsó nyolc percben is öt találattal terhelték a vendégek kapuját. Csehó-Kovácsné Kasó Orsolya mindeközben csak két gólt kapott, így a Fradi értékes három pontot szerzett. Az UVSE Szentesen érvényesítette a papírformát, Benczur Márton alakulata 24:11-re nyert.

A B csoportban a Dunaújváros Szegeden nem sok esélyt adott a házigazdának, Mihók Attila végig kőkemény védekezésre sarkallta csapatát, aminek eredményeként 16:3-ra nyertek. Az ötös másik mérkőzését, a BVSC–III. kerületi TVE találkozót elhalasztották, mivel utóbbiaknál az egyik játékos koronavírustesztje pozitív lett.

Eredmények, 8. forduló, A csoport: FTC–Eger 12:6, Szentes–UVSE 11:23. Az állás: UVSE 15 (6 mérkőzés), Eger 15, FTC 12 (5), Szentes 3 (6), Tatabánya 0 (6). B csoport: Szeged–Dunaújváros 3:16. Az állás: Dunaújváros 18 (6), BVSC 12 (5), III. kerületi TVE 12 (6), Szeged 3 (7), Honvéd 0 pont (6).

NHL

Dallas-siker a Colorado ellen

A Dallas 5:3-as sikerével kezdődött a Colorado elleni nyugati főcsoport-elődöntő az észak-amerikai jégkorongliga (NHL) rájátszásában. A párharc első mérkőzésén az Avalanche-ből Nathan MacKinnon két gólt és egy asszisztot, a győztes Starsból Alekszander Radulov ugyancsak két találatot és egy gólpasszt, míg Jamie Benn három asszisztot jegyzett. A vereség mellett további rossz hír a denveriek számára, hogy első számú kapusuk, a német Philipp Grubauer a második harmad elején, 1:3-as állásnál lábsérülést szenvedett, le kellett cserélni, és kérdéses, hogy a párharc további részében számíthatnak-e rá. Cseréje, a cseh Pavel Francouz 20 lövésből két gólt kapott. Nyugaton a másik ágon Vancouver–Vegas összecsapást rendeznek.

A keleti főcsoport elődöntőjében a New York a Philadelphiával, a Tampa Bay pedig a Bostonnal találkozik.

Eredmények, rájátszás, negyeddöntő, keleti főcsoport: Montreal–Philadelphia 2:3 (a végeredmény: 2:4). Nyugati főcsoport, negyeddöntő: Vancouver–St. Louis 6:2 (a végeredmény: 4:2). Elődöntő: Colorado–Dallas 3:5 (az állása: 0:1).

RÖPLABDA

Elsőre olaszokkal

Kisorsolták az európai röplabdakupák menetrendjét. A szerbiai csapatoknak a BL-ben nem kedvezett a szerencse, hisz már a szeptember végi rajton olasz csapatokra futnak, valószínű ezért, hogy a folytatásban a CEV-kupában vigasztalódhatnak. A Vojvodina a BL 1. szakaszában, szeptember 22-étől az olasz Trentinóval és az angol Poloniával lesz egy csoportban, s csak a győztes jut a második szakaszba. A CEV-kupában a Niš fehérorosz, a Mladi radnik pedig osztrák riválist vár. A Kaposvár a BL-ben a zágrábi Mladosttal és az albán Erzenivel szemben esélyes a 2. körre. A Challenge-kupában a belgrádi Partizan az ukrán Horodokkal kezd.

A női BL-ben a TENT az 1. körben aligha nyerhet az olasz Scandicci ellen, így a CEV-kupában a belga Beverennel folytatja, ahol még a 32 között az Ub a román Bacauval mérkőzik. A női Challenge-kupában az ópázovai Jedinstvo első ellenfele a portugál Ponta Delgada. A női BL-ben a budapesti Vasas a moszkvai Dinamóval kezd, s ha veszít, a CEV-kupában a svájci Düdingennel folytatja az európai szereplést.

Győztes rajt

A boszniai Zenicában és a horvátországi Eszéken megkezdődött az U19-es női Európa-bajnokság, amelyen Olaszország nem védi a címet, és lemondta a szereplést a két éve második Oroszország, valamint Németország is. Szerbia a rajton, a vártnál nehezebben, négy játszmában verte Szlovákiát, és az este lapzárta után Fehéroroszországgal mérkőzött.

U19-es női Eb,1. forduló, Zenica: Szerbia–Szlovákia 3:1, Lengyelország–Bosznia 3:0, Eszék: Törökország–Bulgária 3:0, Franciaország–Horvátország 3:2.

ÖKÖLVÍVÁS

Povetkin kiütötte Whyte-ot

Az orosz Alekszandr Povetkin kiütéssel nyerte meg szombat esti összecsapását a brit Dillian Whyte ellen, sikerével pedig jogot szerzett a WBC nehézsúlyú világbajnokának kihívására. Az angliai Brentwoodban a szabad ég alatt, a járvány miatt nézők nélkül megrendezett mérkőzésen a 40 éves Povetkin annak ellenére diadalmaskodni tudott nyolc esztendővel fiatalabb riválisa felett, hogy 13 kilóval kisebb súllyal mérlegelt, és a fogadóirodák is jóval kevesebb esélyt adtak neki. Az oroszra ráadásul két ízben is számolni kellett, ám túlélte a kritikus pillanatokat, és az 5. menetben ő küldte padlóra ellenfelét, aki képtelen volt folytatni a mérkőzést. A WBC nehézsúlyú világbajnoki övének jelenlegi birtokosa a brit Tyson Fury, aki címét decemberben teszi kockára, amikor is visszavágó mérkőzésen találkozik a titulustól általa februárban megfosztott amerikai Deontay Wilderrel.