2024. március 19., kedd

Zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

A magyar kormány sikeresen lép fel az antiszemitizmus ellen – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter a német külügyi államtitkár nyilatkozatára reagálva Facebook-bejegyzésében hétfő délután.

„Hivatalos levélben reagáltam Michael Roth augusztus 21-ei nyilatkozatára, amelyben többek között antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot. Ezzel szemben a valóság az, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, és más európai országokkal ellentétben sikeresen lép fel ellene” – fogalmazott Varga Judit.

A német szociáldemokrata külügyi államtitkár megnyilvánulása a kettős mérce és a megalapozatlan vádak újabb példája, amellyel a közös európai értékekre hivatkozva próbál nyomást gyakorolni több tagállam demokratikusan megválasztott kormányára, köztük Magyarországra. Most már mindenki láthatja, hogy mi várható akkor, ha a jogállamisággal kapcsolatos kérdéseket átpolitizálják, és homályos koncepciókon, átláthatatlan eljárásokon alapuló költségvetési szankciókat vezetnek be – írta a miniszter. Hozzátette: a német külügyi államtitkár szavai komolyan megkérdőjelezik az őszinte együttműködés iránti elkötelezettségét.

Szombaton Szijjártó Péter külügyminiszter arra kérte a német államtitkárt, fejezze be a magyar emberek méltatlan támadását, és ha legközelebb ilyen súlyos témában megszólal, nézzen körül saját háza táján.

Vasárnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette Németország budapesti nagykövetét Michael Roth nyilatkozata miatt.