2024. április 20., szombat

A szürkegazdaság ellen lépni kell

Az adómegfizettetés jobban alakult a tervezettnél

Az Adóhivatal illetékesei az elmúlt 10 napban végzett országos ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy az 500 megvizsgált pékségnek mintegy 60 százalékában nem követhető nyomon az eladási forgalma, sőt több esetben olyan alkalmazottak dolgoztak, akiket nem jelentettek be. Ezenkívül számos bolt és szolgáltatást végző cég sem adott ki adómemóriás pénztárgépszámlát. Belgrádban ez az arány sokkal rosszabb, hiszen ezek a visszaélések meghaladják a 70 százalékot is – mutatott rá Siniša Mali pénzügyminiszter a Politika napilapnak adott interjújában.

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Az Adóhivatal által végzett ellenőrzéseken felbuzdulva – mondja a miniszter –, illetve a szürkegazdaság felszámolásának céljából az állam újabb szerencsejátékot indít, ezáltal arra ösztönözve a polgárokat, hogy minden esetben kérjenek számlát, hiszen a befizetett adóból tudja az állam finanszírozni a kórházak, iskolák és az autóutak építését és fenntartását.

A pénzügyminiszter rámutatott arra is, hogy a szürkegazdaság erősödése ellenére a forgalmi adó megfizettetése jobban alakult, mint az állami költségvetés átütemezése során tervezték, emellett a nyereségadó és az augusztusi fizetésre számolt járulékok megfizettetése is jobb a tervezettnél. Mint kijelentette, nem tart attól, hogy az államháztartást megingathatná a jelenlegi gazdasági helyzet.

Mali kitért azoknak az állami intézkedéseknek az eredményeire is, amelyek felpezsdítették a hazai közfogyasztást. A 100 eurós egyszeri támogatás, amit minden állampolgár megkapott, pozitív hatással volt a gazdaság alakulására, az adóbefizetések esetében is jobb eredményeket tudnak felmutatni, mint gondolták, hiszen a tervezett 45,5 milliárd dináros bevétel helyett a múlt hónapban 50,1 milliárd dinárt sikerült megvalósítani. A júliusi bevétel is 32 milliárd dinárral volt több mint azt az állami költségvetés átütemezésekor tervezték. A miniszter ezt jó eredménynek könyvelte el, tekintettel a világválságra és a kiadások megnövekedésére.

Az interjúban kitért a minimálbérek alakulására, illetve a szakszervezetek követelésére is, miszerint növelni kellene a minimális órabért, de hozzátette, az idei év különleges, a járvány miatt óvatosan kell ezeket a kérdéseket kezelni, és okosan kell a döntéseket meghozni, karöltve a szakszervezetekkel és a munkaadókkal. Kiemelte ugyanakkor, hogy a stabil pénzügyi helyzetnek köszönhetően sem a közszférában dolgozók fizetését, sem a nyugdíjakat nem fogják csökkenteni.