2024. április 19., péntek

Bizonytalan a jövő évi népszámlálás

A férfiakat is meg fogják kérdezni, hogy hány gyermekük van – Eddig ezt a kérdést csak nőknek tették fel

A koronavírus-járvány miatt akár el is halaszthatják a jövő év április 1-je és 30-a között esedékes tíz évenkénti szerbiai népszámlálást. Nehéz megítélni, milyen formában lesz kivitelezhető a népszámlálás. Nem kizárt az online forma, és az elhalasztás sem.

Utoljára 2011-ben volt Szerbiában népszámlálás, akkor az országnak 7.186.862 lakosa volt, akik 2.487.886 háztartásban éltek. A lakosság 51,31 százaléka volt nő és 48,69 férfi. Az átlagéletkor akkor 42,2 év volt és az összlakosság 17 százaléka volt 65 év feletti. A tíz évvel ezelőtti kérdőívhez képest jövőre már a férfiakat is megkérdezik, hogy hány gyermekük van, eddig ezt a kérdést csak nőknek tették fel. A személyes adatokon kívül összeírják a háztartásokkal, házakkal, lakásokkal kapcsolatos adatokat is.

A szakemberek a személyes megoldást szorgalmazzák az online összeírással szemben. Ivan Marinković demográfus szerint ha a járványhelyzet úgy kívánja meg, akkor az összeírók maszkot fognak viselni. Viszont mégis szükség van a háztartások körbejárására, mivel nincs mindenütt számítógép, különösen az idősebb háztartásokra vonatkozik ez.

A személyes adatok védelméért az állam vállal felelősséget, viszont ha valaki szándékosan téveszti meg az összeírókat, akkor 20.000-50.000 dinárral is büntethető.