2024. április 24., szerda

Kurultáj az Ősök tanyáján

A hétvégén tartották meg Temerinben a hagyományőrző rendezvényt

Sokak sajnálatára az idén elmaradt a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés, a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, amelyet a tervek szerint augusztus 21. és 23. között tartottak volna meg Bugacon. A környező országokban egyre romló járványügyi helyzet miatt kellett lemondani a rendezvényt. A Kurultájon főleg lovagolni, nyilazni és őstörténeti előadásokat hallgatni gyűlnek össze magyar érdeklődők, valamint egyéb „hun és türk tudatú” vendégek.

Felvonulnak a Délvidéki Kurultáj résztvevői (Góbor Béla felvétele)

Felvonulnak a Délvidéki Kurultáj résztvevői (Góbor Béla felvétele)

A központi rendezvény ugyan elmaradt, de a helyi jellegű Kurultáj-rendezvényeket a Turán Szövetség helyi szervezeteinek tagjai a Kárpát-medence magyar lakta vidékein szerény számú résztvevővel megtartották. A délvidéki találkozóra szombaton délután Temerinben került sor az Ősök tanyáján.

Törteli László, a Hunor Hagyományőrző Egyesület alelnöke az esemény szervezésével kapcsolatban elmondta, hogy a járványhelyzet miatt nem kívánták nagydobra verni a rendezvényt. Tartottak a nagyszámú érdeklődő megjelenésétől. Ennek ellenére a résztvevők a magyarországihoz hasonló hangulatot igyekeztek teremteni – csak kicsiben. Link Lajos, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány délvidéki területi képviselője is köszöntötte a részvevőket.

Korhű ruházatban a hagyományőrzők (Góbor Béla felvétele)

Korhű ruházatban a hagyományőrzők (Góbor Béla felvétele)

A délután folyamán volt felvonulás, lovaglás, seregszemle, nyilazás, este óriás máglya – szertűz gyújtás, szalonnasütés. A megjelentek Óbecséről, Törökbecséről, Adáról, Bácsfeketehegyről és más helységekből érkeztek, ahol a Turán Szövetségnek tagjai vannak. Tisztelegtek, hálájukat fejezték ki az ősök előtt, akiktől a magyarság hazát, szellemet és lelket kapott. Erőt és áldást kértek a magyar nemzetre, a turáni rokon népekre, hogy méltók lehessenek a közös elődökhöz és példát, hagyomány tudjanak mutatni az utódoknak. A találkozót a Hunor Hagyományőrző Egyesület szervezte.