2024. április 26., péntek

Adát is az SZHP–VMSZ koalíciója irányítja

Megalakult Ada község képviselő-testülete és megválasztották a helyi önkormányzat vezetőségét – Újraválasztották Bilicki Zoltán polgármestert

Ada község képviselő-testülete péntek este tartotta meg alakuló ülését, amelyen beiktatták a községi képviselőket, majd a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség közötti koalíciós megállapodás értelmében megválasztották az új összetételű önkormányzati vezetőséget, köztük a képviselő-testület elnökét, a polgármestert, az alpolgármestert és a községi tanács tagjait is, akik a két párt soraiból kerültek ki, miután ez a koalíció irányítja az elkövetkező négy évben Ada községet.

A községi képviselők eskütétele Adán (Csincsik Zsolt felvétele)

A községi képviselők eskütétele Adán (Csincsik Zsolt felvétele)

Az alakuló ülést Kajica Kuburić korelnök (SZHP) vezette a két legfiatalabb képviselő, Ljiljana Živančev (SZHP) és Szőke Edvárd (VMSZ) közreműködésével. Az ülés elején a községi választási bizottság elnöke beszámolt az önkormányzati választás végeredményéről, amely szerint a képviselő-testületben 17 képviselői helyet szerzett az SZHP, 11-et a VMSZ és 1-et a Szerbiai Szocialista Párt. Az ülésen ezután beiktatták a 29 községi képviselőt, akik letették a hivatali esküt, majd titkos szavazással egyhangúlag Tóbiás József adai vállalkozót, a VMSZ községi szervezetének elnökét választották meg a képviselő-testület elnökének, Vanja Gavrilović személyében pedig új képviselő-testületi titkárt neveztek ki, miután a korábbi titkár, Koós Attila személyes okokra hivatkozva lemondott a tisztségről. A képviselő-testület ezután egyhangúlag újraválasztotta polgármesternek Bilicki Zoltán adai közgazdászt (SZHP), aki 2008 óta vezeti polgármesterként Ada községet, valamint alpolgármesternek Zoran Dragin (SZHP) adai agrármérnököt, aki az elmúlt négy évben is betöltötte ezt a tisztséget.

A képviselő-testület alakuló ülésén titkos szavazással és szintén egyhangúlag megválasztották még az új összetételű községi tanácsot is. A községi tanács tagja lett: dr. Arežina Horvát Erika orvos, dr. Sípos Kollár Tímea gyógyszerész, Tormás Zélity Hajnalka építésztechnikus, kozmetikus, Ürményi Ferenc jogász (SZHP), Lakatos Adrián jogászhallgató, Sterbik Ildikó agrármérnök, Szollár Ákos közgazdász (VMSZ).

Bilicki Zoltán újraválasztott polgármester ezután köszönetet mondott a község polgárainak, hogy ismét bizalmat szavaztak neki, és lehetőséget adtak számára, hogy tovább vezesse a közösség fejlesztését, illetve megköszönte a listáján szereplő képviselőknek a támogatást és az elért eredményt.
– Továbbra is községünk minden polgárának polgármestere leszek, függetlenül a nemzeti és vallási hovatartozástól, és biztos vagyok abban, hogy ez a fajta gondolkodásmód az egyedüli helyes út. Ami a konkrét beruházási terveket illeti, részletekbe ez alkalommal nem bocsátkoznék, ugyanakkor mindenkinek javasolnám a kampánybrosúránkban leírt programunkat. Ugyanis azáltal, hogy ez a program kivívta a polgárok abszolút többségének tetszését, kötelez minket arra, hogy ezzel összhangban dolgozzunk. Bízok benne, hogy a képviselő-testületbe bekerült politikai pártok most már maguk mögött hagyják a kampányhangulatot és a koalíció lehetőségét kihasználják arra, hogy mindenki a rendelkezésére álló kapcsolatait annak érdekében használja fel, hogy a programunkban felvázolt célkitűzéseket minél nagyok mértékben megvalósítsuk – közölte Bilicki Zoltán.

Ada községben az újonnan megalakult 29 tagú képviselő-testületben 17 képviselői helyhez jutott a Bilicki Zoltán régi-új polgármester vezette Szerb Haladó Párt listája, amelynek így abszolút többsége van a testületben. A Vajdasági Magyar Szövetség Tóbiás József listavezetővel az élen 11 képviselőt delegált a testületbe, amelyben még 1 képviselője van Slavko Morović listavezetővel a Szerbiai Szocialista Pártnak. Ada község képviselő-testületének tagjai: Bilicki Zoltán, Zoran Dragin, Ljiljana Živančev, Búcsú Attila, Snežana Milovanov, Kovács Zsolt, Nagy Szabina, Nacsa István, Krizsán Szilvia, Uliján Kornél, Stevan Morović, Nevena Krunić, dr. Arežina Horvát Erika, dr. Szőke István, Kajica Kuburić, Milica Došić, Dávid Vilmos (SZHP), Slavko Morović (SZSZP), Tóbiás József, Rigó Flórián, Bács Annamária, Kiss Nándor, Almádi Éva, Szollár Zoltán, Nagy Rózsa, Lakatos Adrián, Szőke Edvárd, Varga Lívia, Göblös Péter (VMSZ). Azzal, hogy a képviselő-testületi ülés végén két VMSZ-es képviselő, Varga Lívia és Bács Annamária összeférhetetlenségre hivatkozva lemondott a tisztségről.