2024. április 19., péntek

A rendőrség nem kímélte a Netanjahu elleni tüntetőket

Rendőri erőszakkal és több tucat letartóztatással ért véget a tízezres, Benjámin Netanjahu miniszterelnök elleni szombat esti tiltakozás Jeruzsálemben.

Sok tüntető megtapasztalhatta, mit jelent a rendőri „kemény kéz”, egy busznyira való pedig a cella hűvösét is „élvezhette” (Fotó: Beta)

Sok tüntető megtapasztalhatta, mit jelent a rendőri „kemény kéz”, egy busznyira való pedig a cella hűvösét is „élvezhette” (Fotó: Beta)

Benjámin Netanjahu jeruzsálemi rezidenciájánál több mint tízezer demonstráló követelte a kormányfő távozását az utóbbi kilenc hétben rendszeressé vált szombat esti tömegtüntetésen, a rendőrség szokatlanul erőszakosan oszlatott.

A hatóságok szerint az a mintegy ezerötszáz tiltakozó viselkedett erőszakosan, aki engedély nélkül is megtartotta előre meghirdetett menetét a város bejáratánál található Húrok hídjától a Balfour utcai rezidenciáig. A rendőrség az este folyamán törvénytelennek nyilvánította és feloszlatta a már hagyománnyá vált sokezres tüntetést. Az oszlatás során legalább 33 demonstrálót letartóztattak.

Korábban országszerte több mint háromszáz helyszínen tüntettek a „fekete zászlós mozgalom” szervezésében: a kereszteződésekben és autópályák fölötti hidakon, valamint mintegy ezren Netanjahu cezareai villájánál, ahol a kormányfő a hétvégéket tölti.

A tiltakozók elsősorban a korrupciós vádak miatt támadják a csalás, megvesztegetés és hivatali visszaélés miatt bíróság elé került miniszterelnököt, emellett a koronavírus-járvány második hullámának szerintük elkövetett kormányzati mulasztásait is felróják neki.

Netanjahu elítélte az ellene zajló tüntetéseket, az azokban részt vevő embereket a demokráciával szemben állóknak nevezte, s a médiát az elégedetlenség ösztönzésével vádolja. A kormányfő szerint Izrael gazdasága jobb helyzetben van más fejlett országokénál.