2024. április 16., kedd
FEHÉROROSZORSZÁG

Tízezrek tüntettek Minszkben

Lukasenko a hadsereget is beveti a demonstrálók ellen

Tízezrek vonultak a minszki Függetlenség terére tegnap Alekszandr Lukasenko elnök lemondását követelve. A rendőrség hangosbemondókkal figyelmeztette az embereket, hogy ne vegyenek részt a hatóságilag nem engedélyezett megmozduláson. Múlt vasárnap százezrek vonultak fel a hatodik mandátumát vitatott körülmények között elnyert Lukasenko ellen. „A tömegrendezvények megtartása illegális, a résztvevőket felelősségre vonják” – közölte a belügyminisztérium. A minszki rendőrség vezérőrnagya provokációra figyelmeztetett és felszólított mindenkit, hogy maradjon távol a Függetlenség terétől.

Hölgyek egymás kezét fogva élőláncot formáltak az egyik minszki emlékmű előtt (Fotó: Beta)

Hölgyek egymás kezét fogva élőláncot formáltak az egyik minszki emlékmű előtt (Fotó: Beta)

Lukasenko, aki ismételten az állítja, hogy külföldről próbálnak forradalmat szítani, azzal fenyegetőzött, hogy kemény kézzel fellép a nyugalom helyreállítása érdekében. A védelmi minisztérium tegnap közleményben tudatta, hogy mostantól a hadsereg látja el az emlékművek védelmét. Az emlékművek térségében történő esetleges rendbontások és zavargások esetén a tüntetők már nem a rendőrséggel, hanem a hadsereggel kerülnek szembe – figyelmeztetett a tárca.

Az elnök élesen bírálta a tüntetők egyházi támogatását és szankciókat helyezett kilátásba. „Felekezeteink álláspontja meglep” – mondta Lukasenko. Az elnöki hivatal honlapján megjelent beszédében hangsúlyozta, hogy a papoknak nem lenne szabad az ellenzékiek nevében felszólalniuk. Az állam ezt nem fogja félvállról venni, az érintetteknek pedig szégyellniük kell magukat. Különösen a katolikus egyház állt ki a választási csalás és a rendőrségi brutalitás ellen tiltakozók mellett. Mindemellett minden felekezet erőszakmentességet és országos párbeszédet sürgetett. A 9,5 millió fehérorosz többsége ortodox vallású, csak mintegy 15 százalékuk katolikus.

Szvetlana Tihanovszkaja Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt tegnap köszönetet mondott a balti ország támogatásáért. „Litvániában teljességgel biztonságban érzem magam” – hangoztatta a BNS helyi hírügynökségnek adott interjújában. „Itt vagyok és minden tőlem telhetőt megteszek, hogy hasznára legyek az embereknek és segítsek egy új, tisztességes és átlátható választás megtartásáért folytatott harcukban” – tette hozzá.

Tihanovszkaja hangsúlyozta: nem várható, hogy egyhamar véget érnek a tömegtüntetések. „Az emberek felocsúdtak és nincsenek többé abban a helyzetben, hogy együtt éljenek egy kormányzattal, amelyet nem fogadnak el” – mondta, hozzáfűzve, hogy az emberek nem tudják megbocsátani a minszki vezetésnek az erőszakot az ország lakói ellen.

Tihanovszkaja az interjúban egyben kijelentette, hogy a fehérorosz nép jogaiért folytatott harc szimbólumává vált és „nemzeti vezetőként” jellemezné magát.
Az ellenzék szerint Lukasenko elcsalta a választást, és így sikerült a voksok több mint 80 százalékát megszereznie. Tihanovszkaja magát látja az elnökválasztás igazi győzteseként, bár a hivatalos adatok szerint a szavazatok 10,12 százalékát kapta. A szavazás után tömegtüntetések kezdődtek. Az első napokban több ezer demonstrálót vettek őrizetbe, halálos áldozatok is voltak.