2024. március 29., péntek

Mégsem mérgezés?!

Az omszki orvosok szerint Navalnij hirtelen vércukorszint-zuhanás miatt esett kómába
A német orvosokat beengedték a kórházba, de Navalnijt egyelőre nem szállíthatják Berlinbe (Fotó: Beta/AP)

A német orvosokat beengedték a kórházba, de Navalnijt egyelőre nem szállíthatják Berlinbe (Fotó: Beta/AP)

Az omszki mentőkórház főorvos-helyettese pénteki közlése szerint nem találtak sem méreganyagot, sem méregnyomot Alekszej Navalnij szervezetében. A főorvos ezt megelőzően azt mondta, az ellenéki politikus hirtelen rosszullétét anyagcserezavar okozhatta. „A mai napra több munkadiagnózis alakult ki. A fő ezek közül, amely felé hajlunk, a szénhidrát-egyensúly megbomlása, vagyis az anyagcserezavar. Ezt a vércukorszint hirtelen zuhanása váltotta ki” – mondta a főorvos, elvetetve azokat, a sajtóban korábban megjelent feltételezéseket, amelyek szerint a rosszullétet nátrium-oxibutirát vagy altató okozhatta.

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették. Munkatársai szerint megmérgezték, feltehetően a teájába csempészett toxinnal. Ivan Zsdanov, a Navalnij által alapított – és július végén súlyos bírságok terhe miatt feloszlatott – Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának igazgatója egy közlekedési rendőrre hivatkozva azt állította, hogy Navalnij szervezetében olyan anyagot találtak, amely nemcsak az ő, de környezete számára is „halálos veszélyt jelent”, ezért „mindenkinek védőruhát kell viselnie körülötte”.

A rendőr azért jelent meg a kórházban, hogy szükség esetén biztosítsa a politikus átszállítását az omszki reptérre, ahová pénteken megérkezett a német Cinema for Peace Foundation alapítvány által Nürnbergből küldött Bombardier Challenger 604-es orvosi repülőgép, amely kész a berlini Charité kórházba szállítani Navalnijt. A német orvosokat délután beengedték a kórházba, de Németországba szállítását az omszki orvosok konzíliuma nem engedélyezte arra hivatkozva, hogy Navalnij állapota nem elég stabill ahhoz, hogy elszállíthatnák. „El kell érnünk a páciens állapotának teljes stabilizálását” – mondta a főorvos, aki szerint még legalább két napot vesznek majd igénybe azok a vizsgálatok, amelyek alapján meg lehet állapítani Navalnij diagnózisát.