2024. április 25., csütörtök

A fejedelem a Slavijáig is ellát majd

Lassan érkeznek Belgrád eddigi legnagyobb szobrának részei, és már napok óta zajlik a Száva térre tervezett – a szerb történelemben I. Istvánként (Stefan Nemanja) ismert, a szerb pravoszláv egyházban pedig Szent Simonként (Sveti Simeon Mirotočivi) ünnepelt – szerb fejedelem szobrának felállítása. A 23 méter magas és 68 tonnás szobrot Alekszandar Rukavisnyikov orosz szobrász készítette, és várhatóan szeptember folyamán ő maga fogja felügyelni a szobor felállításának a munkálatait.

Mint kiderült, Stefan Nemanját nem szentként, hanem szigorú fejedelemként ábrázolta, harcosként áll majd a valamikori fővárosi vasútállomás előtt kialakított tér középpontjában. A szobor 23 méter magas lesz, azzal, hogy további 5 méter mély talapzattal stabilizálják a bronzból készült robusztus alkotást.

Azt, hogy a szerb történelem egyik legnagyobb fejedelmének szobrot kell állítani, senki sem vitatja, ám a szakma, illetve a művészettörténészek, az építészek, a város szerelmesei számos kritikát intéztek a szobor kinézete, üzenete és helye kapcsán.

A Száva tér kialakítása a Belgrád a vízen projektum része, ahol az egész Száva-partot átépítik, tömbépületek épülnek, bevásárlóközpontok, terek, parkok, játszóterek létesülnek. Így felszámolták az egykori központi vasútállomást, a vasúti síneket felszedték, az épület homlokzata felújítás alatt áll, az egykor látogatott épület mára már múzeummá vált. Hamarosan a buszállomás is elköltözik Újbelgrádba, a főváros egyik legforgalmasabb csomópontja pedig teljesen átalakul/átalakult. A villamossíneket áthelyezték, és a teret teljesen átalakították, fákat ültettek, járdákat építettek, padokat és szökőkutat terveztek az épület elé, míg a környező épületek homlokzatát vagy felújították, vagy megmosták. Tény, hogy tisztább, szebb, rendezettebb lett a környék, de a szakemberek szerint ezzel a döntéssel a városvezetés tönkretette a város arculatát, infrastrukturális egységeket bomlasztott fel, miközben hatalmas összegeket költött az új tér kialakítására.

A másik dolog, amivel nem egyeznek, a szobor magassága. A szakemberek amatőrnek nevezték a bizottságot, amely végül jóváhagyta a vasútállomás épületénél magasabb szobor megépítését. Stefan Nemanja kétszer magasabb lesz a Köztársaság téren található Mihály (knez Mihailo Obrenović) fejedelem lovas szobránál, de a Kalemegdanon a városra oly büszkén tekintő Győztes szobránál is 7 méterrel magasabb lesz.

Külön vitát indított el, hogy miért pont az adott szobrászművész alkotását hagyták jóvá. A szakmai elit hozzá nem értéssel vádolta meg a bizottságot, ahol a politikai képviselők voltak többségben (a bizottság elnöke Nikola Selaković, az államfő tanácsadája volt), és a döntés így a politikusok akarata szerint született meg. Miodrag Živković szobrász a döntés meghozatalát követően le is mondott a bizottsági tagságáról, így adott hangot tiltakozásának. Radina Vučetić történész pedig éles kritikát fogalmazott meg, mint kiemelte, a szobor neoradikális giccs, amivel lerombolták Belgrád kozmopolita arculatát. Több más szakértő is kritizálta a kompozíciót, ami véleményük szerint túllép az esztétikai, a történelmi, a művészettörténeti, az urbanisztikai és az észérvek határán. Volt, aki rámutatott, hogy Stefan Nemanja nem szerb keresztet, hanem az orosz pravoszláv egyház keresztjét tartja a kezében, ami elfogadhatatlan a szerb egyházi architektúrában. A Fabergé-tojás pedig, amire az alkotó a szerb fejedelmet felhelyezte, az új Oroszország hatalmi szimbóluma, Szerbiában azonban annak nincs ilyen jelentése.

Másik oldalról a városi hatalom, illetve az államvezetés arra mutatott rá, hogy a kritikák rosszindulatúak és politikai indíttatásúak, a szobor ellen felszólalókon keresztül az ellenzék akarja ily módon felhívni magára a figyelmet.

Az viszont tény, hogy a tér milliókat emésztett fel már eddig is. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyibe kerül a teljes kialakítása, és a szobor kapcsán sem hozták nyilvánosságra a költségeket. A tervek szerint azonban a szobor október közepéig elkészül, míg a teret novemberben adják át.