2024. április 18., csütörtök
ZOMBOR

Ma alakul meg a városi képviselő-testület

Az új összetételű városi képviselő-testület alakuló ülését még július 7-én hirdették meg. A tárgysorozati pontokon időközben nem módosítottak, így biztosnak látszik, hogy ma nem választják meg a városi képviselő-testület végrehajtó szerveit, vagyis a városi tanács tagjait és a polgármestert. A helyi képviselők saját mandátumuk megerősítését követően szavaznak a testület elnökéről, helyetteséről, illetve titkárának kinevezéséről.

A zombori önkormányzat patinás székhelye (Fekete J. József felvétele)

A zombori önkormányzat patinás székhelye (Fekete J. József felvétele)

A napirend értelmében megválasztják a kinevezésekkel és választásokkal foglalkozó adminisztratív bizottság tagjait.

A városi képviselő-testület elnökének megválasztásáig a testület legidősebb tagja, Stevan Varga (Vajdasági Front) vezeti az alakuló ülést. A testületben a haladók 36 mandátummal rendelkeznek, a Zombor Új Arca lista 5-tel, akárcsak a szocialisták és az Egységes Szerbia együtt, és a VMSZ-nek is öt képviselője van a városi képviselő-testületben. A maradék képviselői helyeken a Metla 2020 (3), a radikálisok (3) és a Vajdasági Front (2) osztozik.

Az alakuló ülésen napirendre kerül a Helyi tisztségviselők etikai kódexe. Ennek a dokumentumnak többszörösen hangsúlyozott kitétele, hogy a tisztségviselőknek mindig a közérdeket kell szolgálniuk, pozíciójukat nem használhatják önös vagy csoportérdek érvényesítésére. Megbízatásuk ideje alatt tartózkodniuk kell más pártba való átlépéstől, és eleget kell tenniük a vagyonbevallási kötelezettségnek.