2024. március 29., péntek

Egyre messzebb a megoldástól

A vízgyár leállt Nagybecskereken, de a „szolgáltatást” még fizetik

Ez év februárjától július 3-áig tartott a nagybecskereki vízgyár (legújabb) próbaüzemeltetése, amikor is nyilvánvalóvá vált, hogy nem képesek megfelelő minőségű és mennyiségű vizet megtisztítani a nyári hónapokban. Emiatt újból leálltak. A jelekből ítélve ez a szünet tartós lesz. Ugyanis a város vízellátását átvette a Városi Vízművek, amely közvetlenül a kutakból látja el a városi hálózatot – klórral fertőtlenített, de nem arzénmentesített – vízzel, amely emiatt továbbra sem alkalmas emberi fogyasztásra. Közben a Polgári Fordulat tegnap olyan dokumentumot mutatott be, amely arról tanúskodik, hogy még augusztus 14-én (több mint egy hónappal a vízgyár leállása után) is fizetik a víz megtisztításának a költségeit.

Megfelelő minőségű ivóvízet még mindig nem tudnak előállítani (Kecskés István felvétele)

Megfelelő minőségű ivóvízet még mindig nem tudnak előállítani (Kecskés István felvétele)

A 2015-ben aláírt szerződés értelmében a vízgyárat magánbefektetésből építették. A Városi Vízműveknek az lenne a kötelezettsége, hogy a megtisztított víz minden köbmétere után 25 eurócentet fizessen a vízgyár működtetőjének. Az építkezés elhúzódott, a próbaüzemeltetés még inkább. Ugyanakkor a beruházó nem nyújtott hiteles bizonyítékot arra, hogy megfelelő minőségű a megtisztított víz. A legújabb leállás pedig elsősorban azért következett be, mert az alacsony vízmennyiség miatt nem volt víz az emeleti lakásokban. Egyébként érdemes emlékeztetni, hogy a szakemberek már az építkezés kezdetén figyelmeztettek, hogy a kapacitása nem elegendő egy csaknem 80 ezres város szükségleteire.

Nagybecskereken egyre többen követelik a vízgyárral kapcsolatos, elmúlt öt év történéseinek a tisztázását. Dušan Kokot, a Polgári Fordulat elnöke szerint ez év április végétől a mai napig a város több mint 58 millió dinárt fizetett a vízgyár (eddig olasz, nemrég óta pedig izraeli) tulajdonosának. Ráadásul lejárt annak a határideje, hogy a beruházó teljesítse a szerződésbe foglalt kötelezettségét (hogy egészséges ivóvizet biztosítson), ami miatt az önkormányzatnak fel kellene bontani a szerződést a vízgyárral. Többek között ezek a kérdések is szerepelnek majd a mára bejelentett tiltakozó megmozduláson, amit Nagybecskerek főterén tartanak meg 20 órai kezdettel.