2024. április 20., szombat

Megvan, amire régóta vártak!

Új gép és elkülönített gyermekrendelő várja a pácienseket Horgoson

A horgosi egészségházban külső segítségnek is köszönhetően sikerült megtenni azokat a lépéseket, amelyek büszkeségre és elégedettségre adnak okot.

Óriási előrelépést jelent, hogy számos vizsgálat mostantól helyben is elvégez (Jenei Klementina felvétele)

Óriási előrelépést jelent, hogy számos vizsgálat mostantól helyben is elvégez (Jenei Klementina felvétele)

Felújított, játéksarokkal kialakított rendelő és egy új gép is érkezett Horgosra, így a faluban élő mintegy ezer gyermeket mostantól nem kell Magyarkanizsára utaztatni, ugyanis helyben elvégezhetőek a kötelező, megelőző vizsgálatok és a betegség esetén szükséges kezelések. Az illetékesek arra is külön figyelmet fordítottak, hogy a már beteg piciket elkülönítve fogadják az egészségesektől, ami ebben a helyzetben, ami napjainkban uralkodik, kiváltképp fontos – hangsúlyozta dr. Lázár Sarnyai Nóra gyermekorvos, aki Horgoson rendel.

– Ebben a járványhelyzetben különösen fontos, hogy egyik helyen csak az egészséges gyermekek vizsgálata történjen meg, és ezek a gyermekek ne legyenek közvetlen érintkezésben más gyermekekkel, akik esetleg fertőzöttek vagy betegek. A gyermekrendelőben dolgozni nagyon szép, ám egyben igen összetett feladat is, amely magában foglalja az újszülöttek és csecsemők megelőző szűréseinek elvégzését, azonfelül az oltásaik megtervezését és beadását, később a kisdedek és iskoláskorúak fejlődésének követését, majd ugyanezen gyermekek oltásainak folytatását, ahogy ezt a törvényes rendelkezések előirányozzák, illetve egyéb olyan vizsgálatokat is, mint a sportorvosi vizsgálatok, a gyermekintézménybe való felvétel előtti kötelező megelőző vizsgálatok, valamint a szűrések is a munkánkhoz tartoznak. A tanácsadó keretein belül egyéni és csoportos tanácsadással is foglalkozunk, továbbá egészségügyi nevelői előadásokat is szervezünk. Mindenféleképp segítséget jelent egy ilyen, helyben elvégezhető vizsgálat. Ez egy fontos eljárás, amelyet a gép biztosít, mégpedig a gyermekek csípőízületének fejlődését tudjuk követni, és ha rendellenességet észlelünk, időben szakorvoshoz tudjuk küldeni – mondta a gyermekorvos.

Az új gép a Nemzetközi Soroptimist Klub közvetítésével jutott el Horgosig, ahol az elnöknő, Kiss Zenóbia hangsúlyozta, az elsődleges céljuk most is a segítségnyújtás, ami kiváltképp fontos a nők és a gyermekek esetében, és ezt mindig igyekeznek szem előtt tartani, majd hozzátette, nagy öröm számukra, hogy egy újabb, régóta dédelgetett tervük valósulhatott meg azáltal Horgoson, hogy hozzájárulhattak a színvonalasabb ellátás biztosításához.

– Felmérjük, hogy melyik az a pont, ahol a nőket leginkább tudjuk támogatni, hogy kimondottan az ő segítségükre siethessünk. Ez itt most úgy valósult meg, hogy a horgosi anyukáknak ne kelljen minden vizsgálatra Magyarkanizsára vinni a gyermeküket, hanem helyben is meg lehessen azokat oldani. Sok olyan szülő van, akinek nincs autója, a buszjárat sem a legmegfelelőbb, ezért gondoltuk, hogy ha a helybeli vizsgálatokat támogatjuk, azzal sokat tehetünk. A most beszerzett gép sokat segít az itt élő, fiatal szülőknek, ugyanakkor az sem mellékes, hogy most már a beteg és az egészséges gyerekekkel külön helyen lehet várakozni. A gép a Soroptimist klub közvetítésével jutott el Horgosra egy klubtagunk, a szegedi Bálint Erika közbenjárásával – mondta Kiss Zenóbia, hozzáfűzve, a jövőben is szeretnének hathatósan hozzájárulni az egészségügy ellátás javításához szükséges feltételek megteremtéséhez.

A gyümölcsöző kapcsolat miatt adott hangot elégedettségének az egészségház igazgatónője, Gyólay Karolina is, aki elmondta, hogy mintegy százötvenezer dinárral az egészségház is hozzájárult a gyermeksarok és a külön rendelő kialakításához, ugyanakkor nagyon nagy örömre ad okot az új gép megléte is.

– Az ultrahangos felszerelés, amely a Soroptimist klub közvetítésével került Horgosra, nagy segítség lesz az itt élőknek, a többi felszerelést pedig a magyarkanizsai egészségház saját eszközeiből biztosította a rendelő kialakításához. Ebben az épületben mindennap egy gyermekszakorvos és egy nővér fogadja majd a pácienseket, és reméljük, hogy a gyermeksarkot is ki fogják használni a helyiek. Nekünk az ő elégedettségük a legfontosabb – hangsúlyozta Gyólay Karolina.

A pácienseket a horgosi rendelőben mindennap fogadják, előzetes bejelentkezés alapján, ami azt jelenti, hogy a széles körű összefogás eredményeképpen a horgosiaknak végre megadatott az, amire régóta vártak.