2024. április 25., csütörtök

Határon túli magyarságot segítő közösségi startup indul

A Segítség.ma megoldás lehet a magyar anyanyelvű ellátás jelenlegi nehézségeire

Elindult a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) és külhoni magyar szakmai partnereinek összefogásából létrejövő Segítség.ma online felület. A platform legfontosabb célja, hogy a határon túli magyar betegek a lehető legkönnyebben és leggyorsabban találjanak maguknak vagy a környezetükben élőknek anyanyelvű egészségügyi és mentálhigiénés ellátást. A jelenlegi béta verzió a potenciális támogatóknak, partnereknek és felhasználóknak nyújt hasznos információkat, ősztől viszont már alapvető szolgáltatások is elérhetők lesznek.

A MIK fontos feladatának tekinti a fiatalok testi, szellemi, erkölcsi fejlődését. Ennek köszönhetően a 2020-as esztendőben kiemelt projektként kívánja kezelni azon fiatalok és családok támogatását, akik, ill. amelyek születésüknél fogva vagy életükben bekövetkezett különböző események, tragédiák miatt valamilyen fizikai vagy mentális, szellemi hátránnyal, fogyatékossággal vagy betegséggel küzdenek.

Szervezetük és a szakma véleménye szerint a magyar nyelven történő egészségügyi ellátás a határon túli területeken továbbra is problémát jelent a magyar kisebbségek számára. Ezen belül is kiemelt problémákkal küzd a speciális ellátást igénylő gyermekek, fiatalok anyanyelven történő ellátása. A külhoni területeken tapasztalható ezen egészségügyi és mentálhigiénés ellátást biztosító szakemberek jelentős hiánya, továbbá aránytalan területi megoszlása.

A felület várhatóan őszre készül el, és a következő alapvető funkciókkal fog rendelkezni:

2021-ben elindítják mobilapplikációjukat, továbbá elérhetővé teszik fokozatosan beépülő alábbi fejlesztéseiket:

Jelenlegi szakmai csapatuk a Kárpát-medence három régiójából, Erdélyből, Felvidékről és Magyarországról állt össze.

Partnerük az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Felvidékről az Artis Centrum, a Melioratio Gyermekfejlesztési Központ, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Erdélyből pedig az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetsége.

Aki szakmai partnerként szeretne csatlakozni, az alábbi elérhetőségeken veheti fel a kapcsolatot a szervezettel:

A projekt szakmai koordinátora Toldi Petra: toldi.petra@segitseg.ma

Sajtókapcsolat: kapcsolat@segitseg.ma

Honlap: segítség.ma

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/Segitseg.ma/