2024. április 23., kedd

„Malmon, ifjú feleségem untalan kell javítani”

A zombori Tromeđa népszerű kirándulóhely a Bácskai Nagycsatorna és a Duna–Tisza–Duna-csatorna találkozásánál. Igazán még vadstrand korában volt közkedvelt, majáliskor zsúfolásig megtelt a tóra hasonlító vízfolyás mindkét partja, lobogott a tűz a bográcsok alatt, parázslott a faszén a rostélyokban, visítottak a tranzisztoros rádiók, dübörögtek a hordozható magnók. Ünnepi alkalmakon kívül főként a horgászok tanyáztak a vízparton, nyáron pedig a fürdőzők lepték el a szinte sodrásmentes vizet. A környék elkápráztató természeti szépség, remek és közeli kirándulóhely.

A zomboriak ki is nyilvánították igényüket a Tromeđa iránt, amikor a participatív költségvetés módszere lehetővé tette számukra, hogy döntsenek befizetett adójuk egy részének fölhasználásáról, 2016-ban legtöbben ennek a kirándulóhelynek a rendbe szedésére szavaztak. Az új ruhába öltöztetett kirándulóhelyet 2018. májusi ünnepei alkalmából adták át a közönségnek. A város és a Vajdaság Vizei közvállalat kilenc millió dinárt, akkori árfolyamon számolva kereken 75 000 eurót költöttek a felújításra, és a munkálatokból a helyi közvállalatok is kivették a részüket. A megnyitón a polgármester asszony azt ígérte, hogy a továbbiakban majd ezek a közvállalatok tartják karban a kirándulóhelyet. A városból, az Apatini hídtól sétautat alakítottak ki az egykori szabadstrandig, ahol urbánus bútorzatot helyeztek ki a pihenni vágyók kényelme érdekében.

A terület rendezése során a vízen fából ácsolt mólót állítottak, ami egyszerre szolgált csónakkikötőként, napozóként, és a hozzá erősített fémlétrák segítették a fürdőzök vízreszállását és partra mászását.

Azzal folytatódott, hogy ezt a két létrát ellopták. Onnantól csupán napozni lehetett a stégen. Egy idő után új létrák kerültek az ellopottak helyére, akkor meg a móló faelemei kezdtek fölszakadozni, most életveszélyes. Még két és fél évet se tartott ki, és máris szétesőben van.

A fürdőidény derekán eszébe nem jutott még senkinek, hogy biztonsági intézkedéseket kellene foganatosítani, vagy lezárni a stéget, ami egyébként továbbra se tényleges strand, hiszen még vízi mentője, strandolókra felügyelője sincsen. A stég deszkái elrothadtak, másokat fölszakítottak, a létrák nagy valószínűséggel kiszakadnának, ha valaki rájuk csimpaszkodna, és szögej neredeznek a tartógerendákból.

Zombor város önkormányzatának idei költségvetésben szerepel egy tétel ennek a participatív beruházásnak a folytatására, a Slon éttermet a Tromeđával összekötő sétány kiépítésére. Nem ártana a tervezett nyolc millió dináros beruházást újragondolni, és néhány, állványozáshoz használt padlódeszkát, fosznit is belekalkulálni. Mert, miként a címben idézett közmondás állítja, malmon, ifjú feleségem untalan kell javítani, és ez a stégek esetében is bizonyítottan érvényes figyelmeztetés.