2024. április 19., péntek

Újranyithatnak a színházak és a mozik, engedélyezik a látogatást az otthonokban

Az országos válságtörzs legújabb döntései értelmében hétfőtől újranyithatnak a mozik és a színházak, amennyiben tiszteletben tartják az összes járványügyi óvintézkedést, ezenkívül engedélyezik a látogatást az idősotthonokba és a szociálisvédelmi  intézetekbe, ugyancsak a legszigorúbb óvintézkedések betartása mellett.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A szerb kormány részletesebben szólt minderről közleményében. Eszerint a kulturális rendezvényeken (mozi, színház, koncert) engedélyezik a közönség jelenlétét, de 500-nál kisebb létszámban. Ezenkívül a szervezőknek minden megelőző intézkedés betartásáról gondoskodniuk kell, amit maga a kormányfő, Ana Brnabić közölt találkozóján a kultúrintézmények képviselőivel. Ide tartozik a fizikai távolságtartás, ami legalább 1,5 méteres kell legyen, vagyis minden második széken ülhet egy ember. A nyílt téri rendezvényeken ugyancsak szükséges a megfelelő fizikai távolság tartása az emberek között.

Döntés született arról is, hogy a valamennyivel kedvezőbbre fordult járványtani helyzetnek köszönhetően hosszú idő után engedélyezik az idős otthonokban, vagy szociális jellegű intézményekben lakók látogatását. Erre a gondozottak pszichikai egészsége és szociális életének megőrzése miatt van szükség. A látogatás alkalmával szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket.

A válságtörzs mai, pénteki sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a járványügyi helyzet fokozatosan javul, de a koronavírus-fertőzés veszélye jelen van továbbra is.

– Amennyiben fegyelmezetlenül viselkedünk, az nagyon gyorsan meg fog mutatkozni az egészségügyi intézményekben jelentkező páciensek és a kórházi kezelésre szorulók számán. Elengedhetetlen, hogy viseljük a szájmaszkot zárt térben, rendszeresen mossunk kezet, fertőtlenítsünk és tartsuk a megfelelő szociális távolságot embertársainktól – hangsúlyozza a válságtörzs.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a Batut Intézet keretein belül egy külön csoportot hoznak létre az iskolai helyzet követésére. Ezenkívül felhívták a figyelmet, hogy a külföldről hazatérők különösen ügyeljenek a maguk és a környezetük egészségre, ugyanis jó lenne elérni a 25 megbetegedést 100.000 lakosra.