2024. március 28., csütörtök

A Dunában nem vagánykodunk!

Pandémia ide vagy oda, az újvidéki Strandon nagyban tart a fürdési idény, a pancsolók biztonságára az idén is kiképzett mentők vigyáznak.

A Strandon a mentőszolgálat éberen figyel a fürdőzők biztonságára, rendszeresen gyakorlatoznak, esetenként másik szolgálatokkal közösen is (Ótos András felvétele)

A Strandon a mentőszolgálat éberen figyel a fürdőzők biztonságára, rendszeresen gyakorlatoznak, esetenként másik szolgálatokkal közösen is (Ótos András felvétele)

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ha megtanultak úszni a medencében, akkor a Dunában is feltalálják magukat. Ez azonban téves és veszélyes tévhit. A Dunában sokkal több veszélyre oda kell figyelni, pl. a víz sodrására, az örvényekre, gyakran nagyobb lyukak alakulnak ki a vízfenéken, itt sokkal mélyebb a víz, és ennél fogva hidegebb is. Több tapasztalatlan hősködő kerül bajba minden nyáron a felsoroltak figyelmen kívül hagyása miatt, és ezért elképzelhetetlen a Strand mentőszolgálat nélkül.

A fürdőhelyen a vendégek és a fürdőzők biztonságára kb. 30 mentő figyel, a látogatottság függvényében naponta 14–18 személyt alkalmaznak erre a feladatra.

– Az idén a koronavírus-járvány miatt késett a fürdőzőidény, pontos előírásokat kaptunk a válságstábtól és a Vízi Mentőszolgálattól. Az új óvintézkedéseket mi is betartjuk, ide tartozik például az, hogy a felszerelésünket gyakrabban kell fertőtleníteni, a fürdőzőknek pedig nem szabad túlzottan megközelíteniük a mentők állványait. A Strandon a mentők hat állványról folyamatosan kísérik, hogy mi történik a vízben. Minden állványon egy vagy két mentő ügyel, ez attól függ hányan tartózkodnak a fürdőhelyen. Az elmúlt pár évben 8-9 állványunk volt, de az idén csak hatot helyeztünk el, mivel a spiccen és a híd alatt tilos a fürdőzés. Ezenkívül az idén tilos a fürdés a Danubiusnál is, mert itt gyors a víz sodrása – mondta Miroslav Begović, a Mentőszolgálat koordinátora.

A napokban apadás várható a Dunán, nagyon valószínű, hogy újra homokszigetek alakulnak ki a partszakaszon. A Dnevnik napilap cikkében arra figyelmeztet, hogy habár a homokszigetek nagyon szépek, és élvezetes a pancsolás is mellettük, arra nagyon oda kell figyelni, hogy ez nem a szokásos partszakasz, ahol lassacskán mélyül a víz, hanem gyakran hirtelen 2-3 méteres is lehet a mélység. Begović kifejtette, hogy a fürdőzőknek éppen ezért tilos a homokszigetek melletti fürdés.

– A pancsolók nagyjából betartják az előírásokat, de természetesen mindig vannak felelőtlen vendégek, olyanok, akik a figyelmeztetésekkor azzal magyarázkodnak, hogy jó úszók. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a Duna alatti talaj folyamatosan változik, naponta új lyukak alakulnak ki, és ez veszélyes lehet. Gondot jelentenek a vízi robogók is, mert egyre többen parkolnak a Strand partján, ami ugyancsak tilos. Ezenkívül sok problémát okoznak azok a szülők is, akik leülnek a kávézókba, a gyerekeiket pedig elengedik egyedül a vízbe, és nem ügyelnek rájuk – magyarázta a Mentőszolgálat koordinátora.