2024. április 16., kedd

Pályázatokkal túlélhető

Nagy segítség a topolyai termelőknek is a falugazdász-hálózat

Szeptember végéig adhatják át a mezőgazdasági termelők és állattenyésztők a gazdaságukra vonatkozó adatmódosítási kérelmet.

Slingár Irén, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége keretében megszervezett falugazdász-hálózat topolyai irodájának munkatársa (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Slingár Irén, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége keretében megszervezett falugazdász-hálózat topolyai irodájának munkatársa (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Emellett még lehet jelentkezni a mezőgazdasági minisztérium termény- és jószágbiztosításra megkötött szerződések költségeinek vissza nem térítendő támogatására. Ilyen, de más jellegű hivatali feladatok esetében is segítséget nyújt a polgároknak, illetve annak az 1200 Topolya községbeli termelőnek Slingár Irén két munkatársával, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége keretében megszervezett falugazdász-hálózaton keresztül. Az iroda munkatársai évek óta számos népszerű topolyai program megszervezésében is vállalnak oszlopos feladatot: az egyik legfájdalmasabb számukra, hogy ezúttal elmarad a Parasztolimpia és az Expo, de nagy örömmel vettek részt a múlt vasárnapi kenyérszentelő ünnepség megszervezésében.

– Felhívnám a termelők és az állattenyésztők figyelmét, hogy valamennyi gazdaság a jövő évre vonatkozó támogatást az alapján a használt földmennyiség alapján, illetve jószágszám után kapja, amit szeptember 30-áig bejegyeztet. Tehát most azt az időszakot éljük, amikor érdemes felújítani, meghosszabbítani az év végével lejáró bérleti szerződéseket. Ezért azokat a területeket, amiket sikerült megvásárolni, vagy újonnan bérbe venni, érdemes a Kincstár felé jelezni, hogy a rendszerben is látható legyen. Ennek az az oka, hogy például a termelő által ténylegesen használt területet veszik figyelembe a pályázat megítélésénél, vagyis a jövő évi támogatás az alapján valósul meg, arra lesz majd jogosult. Abban az esetben, ha ezt a szeptember 30-ai napot elhalasztja, akkor egy évet kell várnia, hogy ismét be tudja vinni a Kincstár nyilvántartásába a földterület bővülését – hívta fel a földművesek figyelmét Slingár Irén, és elmondta azt is, hogy ugyanez a határidő kötelezi az állattartókat is.

– A jószágállomány száma egy év alatt változhat. Ez akkor nyer hangsúlyt, ha mondjuk kevesebb jószág van bejelentve, mint amire igényelte a gazda a támogatást. És olyan esetben, ha a bejegyzett állatállomány száma, és a támogatási kérvényben feltüntetett szám eltérést mutat, a gazda sajnos elesik a pályázatra való jogosultságtól. Ez pedig valóban nagy veszteség, hisz az eladási árak olyanok, amilyenek.

A továbbiakban segítséget nyújtanak a terményre és az állatállományra kötött biztosítási szerződések költségeinek visszaigénylésében, jelenleg még aktuális a mezőgazdasági minisztérium kiírása. A költségek 40%-át lehet megpályázni, mint ahogy a későbbiek folyamán a község is lehetőséget nyújt további 40 %-os költségtérítésre.

– Az irodánk másik nagy feladatköre, hogy segítséget nyújtunk a pályázatírásoknál is, így a Prosperitati Alapítvány jelenleg is aktuális földvásárlási pályázatára gondolok, illetve a falusi házak megvásárlását célzó támogatásra. Jelenleg 40 pályázó ügyintézését bonyolítjuk, közülük van, akinek csak besegítünk itt-ott, és vannak olyanok is, akik a teljes körű segítséget igénylik. Napi szinten többen is megfordulnak az irodánkban, és ha torlódás alakul ki, akkor arra kérjük kedves ügyfeleinket, hogy telefonos időpont-egyeztetés után érkezzenek hozzánk – hallhattuk Slingár Iréntől, aki hozzátette még, hogy az ügyfeleket 7 órától 12 óráig fogadják, természetesen a munkaidejük ennél jelentősen hosszabb ideig, 15 óráig tart, mire befejezik az adatok nyilvántartásba vételét.