2024. április 20., szombat

Gyalogösvény létesül

A pobedai helyi közösség egy rekreációs szakaszt alakít ki a Csíkér folyó partján – A szomszédos településeket is szeretnék bevonni a falusi turizmus fejlesztését célzó munkába

 A Csíkér folyócska a szvetityevói víztározó tótól Pobeda alatt halad el Nagyvölgy irányába. Ez egy szép szakasz, amelyet fás részek is öveznek. A pobedai helyi közösség épp ezért egy gyalogösvény létrehozásán fáradozik a folyó falu felőli oldalán. Vikor László, a pobedai helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a gyalogösvény nyomvonala a szvetityevóra vezető úttól a folyó Pobeda alatti részéig készült el, de várhatólag tovább fog haladni.

Erdős részen kanyarog az ösvény és a Csíkér (Lakatos János felvétele)

Erdős részen kanyarog az ösvény és a Csíkér (Lakatos János felvétele)

– Köszönve a DTD-nek a Csíkér jobb partja el lett simítva. Utána talajmozgatókkal előkészítettük a földet és fűmaggal vetettük be. Így egy négy méter széles sáv alakult ki, amit rendszeresen kaszálunk. Kivétel ez alól néhány hely, ahol az ösvény bevezet az erdőbe. Az ilyen fás helyszínekre padokat és szemeteskosarakat fogunk kihelyezni. A terv az, hogy ősszel tovább folytatják a talaj előkészítését Nagyvölgy irányába, a folyó partján. A gyalogösvény kialakítását követően egy kerékpárutat is szeretnénk itt építeni, zúzott kőből. Ez azt jelenti, hogy gyalogosan és kerékpárral is bejárható lesz az ösvény. A jövőben a szomszédos helyi közösségeket is szeretnénk bevonni ebbe a munkába – számolt be a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy egy nagyon nyugodt és csöndes részről van szó, ahol rengeteg vízimadárral lehet találkozni.

– Tudni kell, hogy Vajdaság területén a Szvetityevói-tó madárvilágát a leggazdagabbak között tartják számon. A madarak látványa külön élményt jelenthet az ösvényen sétálóknak – mondta Vikor, majd hozzáfűzte, hogy a gyalogösvényt, reményeik szerint, a falusi turizmus céljaira is ki lehet majd használni.

– A következő csapat számára, akik minket követnek a helyi közösség élén, jó alapot fog képezni, és tudnak majd rá építkezni. Azoknak a fiataloknak, akik még a faluban maradtak, lehetőséget fog nyújtani, hogy esetleg a falusi turizmus irányába is gondolkozzanak. Nem minden a nagy pénzek beruházásáról szól, ha az ember falusi turizmussal akar foglalkozni. Máról holnapra nem lehet egzisztenciát teremteni belőle, de hosszú, kitartó munkával nagyon szép eredményt lehet elérni – fogalmazott a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy ennek a vidéknek vannak lehetőségei, mert a Szvetityevói-tó mellett itt található a Tanyaszínház épülete is, amely kellő infrastruktúrával rendelkezik. Ott lehetőség lenne arra, hogy a helybeli és a környékbeli lakosok egy állandó bemutatót hozzanak létre, amelyen saját termékeiket tudnák értékesíteni, mondta el Vikor.