2024. április 24., szerda

Jövő nyáron több esküvő lesz?

Már telítődnek a 2021-es időpontok a szabadkai esküvői szolgáltatóiparban

Mindannyiunkra kihatással van a koronavírus okozta járványhelyzet. Egyeseknek csak a maszkviselési és távolságtartási szabályokat kell betartaniuk nap mint nap, míg másoknak gyökeresen megváltozott az élete a rendeletek és szigorítások miatt. Az esküvői szolgáltatóiparban dolgozó vállalkozók az utóbbiba sorolhatók. Szabadka Város anyakönyvi hivatalának adatai szerint rengeteg esküvőt mondtak le vagy tettek át másik időpontra ebben a szezonban. A tavalyi évhez viszonyítva idén július végéig 130-cal kevesebb pár kötött esküvői fogadalmat. A hivatal illetékesei lapunknak korábban többször is hangsúlyozták, hogy évről évre egyre kevesebb az esküvők száma ebben a térségben, a vírus pedig idén egy csapással áthúzta azok terveit, akik mégis a frigyre lépés mellett döntöttek volna, velük együtt pedig az őket kiszolgáló vállalkozók bevételi lehetőségeit is megkárosította. Több szabadkai butik, terem, fényképész, zenész próbálja más úton pótolni a nyári bevételkiesést.

Kovács Fenyvesi Andrea, a Dream Pinewood esküvői ruhaszalon és ajándékbolt tulajdonosnője minden évben Olaszországból és Hollandiából szállítja szabadkai butikjába a legújabb trendeknek megfelelő kollekciót. Idén ez elmaradt.

– Most nem hoztunk új kollekciót külföldről, szerintem más se hozott. Remélem, hogy jövőre más lesz minden, és hogy már most ősszel elkezdik nézegetni a ruhákat a leendő menyasszonyok. Az idei szezonban nagyon sokan mondták, hogy kivárják a járvány végét, ezért nem is foglaltak le nálam ruhát, mások visszamondták a foglalásukat. Olyan is akad, aki áttette jövőre a lakodalmat. Ezen a hétvégén egy pár minden lakodalmi szolgáltatást lemondott, kivéve a ruhafoglalást és a fényképészt. Ők egy kreatív fotózással örökítik meg a nagy napjukat a polgári esküvő után. Érdeklődőből is nagyon kevés van. Az idei bevételkiesést kézműveskedéssel pótoljuk, szappanokat készítünk, bioételeket termelünk, varrással is foglalkozunk. Nem vagyok kétségbeesve, nem fizetek az üzlethelyiség bérléséért, mert saját helyen vagyok, így nagy kiadásom sincs – nyilatkozta lapunknak a tulajdonos.

Kovács Attila fényképész, a Photo Focus fotóstúdió tulajdonosa lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a tavalyi-nyári munkamennyiségnek csak 30 százalékát tudják teljesíteni ebben a szezonban, azonban óriási az érdeklődés a jövő évre, ezért érdemes már most időpontot foglalni 2021-re.

– Idén egy esküvői fotózást csináltunk, azt is külföldön és februárban. Azóta semmi nem lett az idei esküvői terveinkből, pedig tele volt a naptárunk. Minden pár sorra mondta le a szolgáltatást. Tablóképeket is készítünk, de azokból jóval kevesebb lett idén, körülbelül 20 százalékát csináltuk meg a középiskolások megrendeléseinek. Mindettől függetlenül bizakodóak vagyunk, mert azok, akik lemondták az idei lagzijukat, jövőre megtartják a ceremóniát, és már bejegyeztették nálunk a fotózást, lassan telítődnek a pénteki, a szombati és a vasárnapi időpontok is. A reklámfotózással most egy kicsit többet foglalkozunk, a közeljövőben pedig kisebb csoportoknak tartok majd fotózási kurzusokat – nyilatkozta Kovács Attila.

A hitéleten is érezteti hatását a járvány, magyarázta Szakály József, a kertvárosi Munkás Jézus-templom plébánosa.

– Mindenkinek más a hozzáállása a járványhoz. Van, aki ódzkodik nagy esküvőt szervezni, és a vendégek között is akad olyan, aki nem mer elmenni a lakodalomba. A templomi szabályok szerint úgy misézünk és úgy tarthatunk esküvői szertartást, hogy betartjuk az előírásoknak megfelelő négyzetméterenkénti létszámot. Ha nagyobb vendégsereg jön, akkor a násznép a templomi kerthelyiségben vagy a templomkapuban várakozik a ceremónia alatt. Kötelező a szájmaszkviselés, a kézfertőtlenítés. A maszkviseléstől az ifjú pár esetében eltekintünk az esketés alatt, legalábbis arra az időre, amíg beszélnek. A kertvárosi plébánián nyolc nyári esküvő lett volna, ebből hármat tartottunk meg, a többit elhalasztották a párok – mondta a plébános.