2024. április 25., csütörtök

Mégis működik a döghamvasztó

A nagybecskereki polgárok újabb tiltakozó felvonulásokat jelentettek be

A nagybecskereki, vágóhídi hulladékot feldolgozó Prekon üzem azonnali leállítását rendelte el múlt pénteken a városi környezetvédelmi felügyelőség. Akkor közölték, hogy felülvizsgálják az üzem munkájának környezeti aspektusait és szűrőberendezésének hatékonyságát. A rendelet azonban semmit sem változtatott a helyzeten: a Prekon továbbra is teljes kapacitással működik, és az általa kibocsátott bűz érezhető csaknem a fél városban.

Még meddig kell tiltakozni? (Kecskés István felvétele)

Még meddig kell tiltakozni? (Kecskés István felvétele)

A polgárok emiatt folytatták az autós tiltakozó felvonulásokat, szombatra jelentették be nyolcadik akciójukat. Emellett alig néhány nap alatt több mint négyezer aláírást gyűjtöttek össze, ami elegendő arra, hogy az önkormányzat napirendre tűzze a felvetett problémát. A polgárok azt követelik az illetékes felügyelőségtől, hogy haladéktalanul érvényesítse a meghozott rendeletet, vagyis állíttassa le az üzem működését. Ha ez mégsem történik meg, akkor tegyen feljelentést a felelős személyek ellen.

Támogatást kaptak a ZREPOK ügyviteli társaságtól, nemrég pedig Čedomir Janjić polgármester is a tiltakozók mellé állt.

A Zöldek Pártja ezzel kapcsolatban feltette a kérdést: vajon az üzem tulajdonosa (Matijević társaság) erősebb a nagybecskereki önkormányzatnál. Szerintük nem volna szabad megengedni azt, hogy személyes érdekek miatt veszélybe kerüljön a polgárok alapvető joga.

A Polgári Fordulat ma sajtótájékoztatót tart a péntekre bejelentett tiltakozó gyűlésről, amelyet 20 órai kezdettel tartanak meg a város főterén. A megmozdulás fő követelései: a Prekon bezárása, a becskereki vízgyár körüli ötéves huzavona leállítása és tisztázása, a kínai Linglong gumiabroncsgyár építési engedélyének visszavonása, valamint annak elérése, hogy a városi közigazgatás a polgárok érdekében dolgozzon, és ne a hatalmi párt diktátumát kövesse.