2024. március 28., csütörtök

Megépül az idén a kerülőút és a körforgalmi csomópont?

Adán bizakodnak, hogy állami forrásból megépül a hiányzó közúti infrastruktúra, és a teherforgalmat elterelhetik a települések központjából

Tizen-egynéhány éve kezdték meg az Ada–Mohol kerülőút megépítését, amely út napjainkra több szakaszban ugyan, de nagyrészt elkészült.

A vasútállomás melletti parknál épülne meg a körforgalmi csomópont (Csincsik Zsolt felvétele)

A vasútállomás melletti parknál épülne meg a körforgalmi csomópont (Csincsik Zsolt felvétele)

Az út teljes átjárhatóságához azonban hiányzik még 600-700 méternyi útszakasz Adán a Bakos Kálmán utcánál lévő vasúti átjáróig, ahova terveznek még egy körforgalmi csomópontot is. A tervek szerint a kerülőút hiányzó szakasza az egykori vasútvonal nyomvonalán épülne meg. A Szerbia Útjai Közvállalat finanszírozná a beruházást, amelyhez Ada község önkormányzata biztosította a szükséges földterületet, valamint a nyomvonalról a közművek áthelyezését és a közvilágítás kiépítését a körforgalmi csomópontnál. Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere abban bízik, hogy még az idén megvalósul a beruházás, miután július végén a Szerbia Útjai Közvállalat elküldte a közúti infrastruktúra építésére vonatkozó szerződést, amelyet a helyi önkormányzat aláírt.

– A személyes véleményem az, hogy a rendkívüli állapot átalakította a köztársasági költségvetést is, és emiatt sok, az idei évre tervezett projektum megvalósítása későbbre tolódik. Ada község önkormányzatában bízunk abban, hogy a vasúti átjárónál a körfogalmi csomópont, illetve a kerülőút hiányzó szakasza még az idén elkészülhet. A bizodalomra az ad okot, hogy július végén a Szerbia Útjai Közvállalat, amely ezt a projektumot finanszírozná, elküldte Ada község önkormányzatának a szerződést, amelyet alá is írtunk. A szerződésben köteleztük magunkat, hogy kinek mi a feladata és a kötelezettsége a projektumban. Ezt a dokumentumot nem küldték volna el, amennyiben az idénre nem lenne tervben az út kiépítése. A közvállalat, vagyis a szerb kormány finanszírozná a projektumot, amelynek értéke körülbelül 85 millió dinár. Ebből az összegből megépülne a körforgalmi csomópont, illetve 600-700 méternyi műút, a kerülőút hiányzó része. Ezzel összekötnénk a Bakos Kálmán utcát az Ipari úttal, aminek köszönhetően Ada és Mohol központjából a kerülőútra terelhetnénk a teherforgalmat – közölte Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere.