2024. április 19., péntek

Újraindulás 174 nap után

New Yorkban az eredetileg Cincinnati helyszínű 1000-es torna selejtezőjével indul újra a legmagasabb szintű férfitenisz. A legutóbbi tétmeccset március 1-jén Santiago de Chilében játszották, amikor a 250-es ATP-torna döntőjében a brazil Thiago Seyboth Wild három játszmában verte a norvég Casper Ruudot, az előző napon pedig Dubajban Novak Đoković, míg Acapulcóban Rafael Nadal vehette át a serleget. A főtáblán New Yorkban szombaton kezdődnek a küzdelmek, és mivel naponta van visszalépés, csak a sorsoláson tudjuk meg, hogy a járvány kitörése utáni első ATP-versenyen milyen lesz a mezőny. A WTA idénye két és fél hete folytatódott, esetükben viszont tudható, hogy sok híresség távol marad, pontosabban a ranglista első nyolc helyezettje közül csak kettő, a cseh Karolína Plísková és az Australian Open januári bajnoka, az amerikai Sofia Kenin játszik.

Abban könnyen egyet lehet érteni, hogy Đoković, ha teljesen egészséges, a torna fő esélyese, különösen Nadal és Roger Federer távollétében, legkomolyabb riválisnak pedig a címvédő orosz Danyiil Medvegyev, a ranglistán harmadik osztrák Dominic Thiem és a tehetséges görög Sztefanosz Cicipasz nevezhető. Kérdés, hogy milyen kihatással lesznek az eredmények alakulására a szigorú egészségbiztonsági feltételek, elsősorban az üres lelátók. A szakértők szerint a legjobbaknak nem hiányozhatnak a szurkolók, inkább megeshet, hogy a szokatlan körülmények azoknak segíthetnek, akiknek a korábbi esetekben a többezres nézősereg számított gátló tényezőnek.

A világelső Đokovićnak ez a torna elsősorban bemelegítés a US Openre, ahol pályafutása 18. nagy serlegét szerezhetné meg, viszont ha győz az 1000-es tornán, 35. diadalát jegyezné e rangban, és az öröklistán beérné Nadalt. @sz = cs.

„Félpénzért”… 

Jelentősen csökkenni fognak a járvány miatt a tenisztornák pénzdíjai Herwig Straka, a férfiversenyeket lebonyolító ATP vezetőségi tagja szerint. „A versenyszervezők komoly kieséssel szembesülhetnek a zárt kapus lebonyolítás és az elmaradó jegybevétel miatt, így várhatóan megengedjük nekik, hogy akár a felére csökkentsék az összdíjazást” – jelentette ki az osztrák üzletember. Az októberi, bécsi torna igazgatójaként és Thiem menedzsereként is tevékenykedő Straka kifejtette, januártól az ATP visszaáll az 52 hetes világranglistára. A jelenlegi számításban a 2019 márciusa és 2020 decembere közti időszak legjobb 16 eredményét veszik figyelembe, és ha egy játékos kétszer szerepelt ugyanazon a tornán, akkor a kettőből a jobb eredmény számít. A 2020-as szezon hátralévő részéről úgy vélekedett, hogy biztosan a novemberi ATP-világbajnoksággal zárul Londonban az idény, amelyet nem terveznek meghosszabbítani. Ami a januári Australian Opent illeti, Straka szerint a játékosokra először minden bizonnyal házi karantén vár, így már december közepén el kell repülniük Ausztráliába. Az viszont kérdéses, hogy utána miként tudják megrendezni a februári tornákat a járványtól különösen sújtott Dél-Amerikában…