2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Folytatás csonka fordulóval

A Puskás Akadémia a koronavírus miatt nem játszik, és lehet, hogy a Fradi meccsét is elhalasztják

Az első forduló után nehéz még bármit mondani, jósolni a bajnokság egészét illetően, de azért az újonc Budafok biztosan sokáig megemlegeti azt a hetet, amikor vezette az OTP Bank Ligát.

A magyar bajnokság a múlt héten rajtolt el, és három olyan csapat is akadt, amely 2:1-es sikerrel nyitott. A Budafok a Kisvárdát győzte le, nem véletlen, hogy a nagy örömben Csizmadia Csaba pezsgőt is vitt az öltözőbe. Amikor ideigazoltam játékosként, harminc-negyven ember ült a lelátón, most meg telt házas meccsen nyertünk az NB I.-ben. Ennél többet nem is kívánhatnék” – nyilatkozta a korábbi 12-szeres válogatott játékos. A folytatás izgalmasnak ígérkezik, hiszen a vasárnapi ellenfél az Újpest lesz, amely folytatta nagy szériáját, és 2015 októbere óta őrzi veretlenségét Pakson, ahol ezúttal 2:1-re nyert.

A Diósgyőr otthon a Mezőkövesd ellen győzött, szombaton pedig a Ferencváros otthonában léphetne pályára. A feltételes mód azért van, mert a címvédő hivatalosan kérvényezte a Magyar Labdarúgó-szövetség versenybizottságánál, ha szerdán továbbjut a Bajnokok Ligája-selejtező 1. fordulójából a svéd Djurgården ellen, akkor hadd halassza el a DVTK elleni bajnokit. A kupameccset lapzártánk után játszották, csak reméljük, hogy lesz ok egyeztetni arról a halasztásról.

A Fradi egyébként 1:1-es döntetlennel kezdett az MTK ellen, Szerhij Rebrov a döntetlent egy mondattal elintézte: „Ha nem lőjük be a helyzeteinket, annak ez a következménye.”

Az MTK a Honvéd ellen kezd, amelynek még nem volt meccse, mert a koronavírus mindent keresztülhúzott. A Puskás Akadémiánál ugyanis megbetegedés volt, és sokáig csak a román ProSportból (!) lehetett itthon is tájékozódni, amely azt írta, nyolc labdarúgó tesztje is pozitív lett. A lap név szerint említette a 26 éves Alexandru Balutát, aki a nyáron lett a felcsútiak játékosa, és az újság szerint hazament az esküvőjére. A klub csupán kedden adott ki közleményt, amelyben elismerte a történteket. „A szombati és a hétfői vizsgálatokon több játékosunk is pozitív tesztet produkált, a fertőzötteket elkülönítettük és rendszeresen vizsgáljuk – enyhébb tünetektől eltekintve mindannyian jól vannak” – írta. Az MLSZ lépett is, és a szombatra tervezett kisvárdai meccset elhalasztotta.

A ZTE bravúros hazai döntetlennel kezdett a Fehérvár FC ellen, a meccs pikantériáját az adta, hogy a vendégek edzője, Márton Gábor az előző szezonban még a zalaiaknál dolgozott. Ennek ellenére nem sikerült kiismernie egykori tanítványait, akik kicsit sem ijedtek meg a riválistól, és kétszer is vezettek. Aztán a duplázó Nemanja Nikolić révén 3:2-re már a vendégeknél volt az előny, de Babati Benjamin második találata, egy büntető végül 3:3-as döntetlent eredményezett.

Szombaton a Fehérvár a Paksot fogadja, a felek eddig 33 alkalommal találkoztak az első osztályban: a Fehérvár 19-szer, a Paks 6-szor győzött, emellett 8 döntetlen született. A székesfehérváriak pályaválasztása mellett még nagyobb a fölény: a hazaiak tizenegyszer nyertek, két döntetlen mellett mindössze egyszer kaptak ki: éppen legutóbb, 2019. december 7-én 2:0-ra.

A ZTE Mezőkövesden folytatja pénteken. A felek a 2014/2015-ös szezonban találkoztak először, akkor az NB II.-ben, Mezőkövesden 1:1-es döntetlen, míg tavasszal Zalaegerszegen 4:0-s hazai siker született. A következő évben a kövesdiek óriási csatát vívtak a feljutásért, ami végül a Gyirmóttal együtt össze is jött. Akkor kettős győzelmet arattak a ZTE felett, otthon 2:0-ra, míg a zalai megyeszékhelyen 1:0-ra győztek. Az élvonalban eddig háromszor találkoztak: a legutóbbi meccset a ZTE megnyerte idegenben 2:1-re, azt megelőzően egy 1:1-es döntetlen, illetve egy 1:0-s mezőkövesdi siker jött össze. Ami viszont szomorúsággal töltheti el a szurkolókat: ezen a két meccsen Budu Zivzivadze szerzett két gólt, aki már a fehérváriak játékosa.

A 2. forduló programja:

Augusztus 21., péntek: Mezőkövesd–ZTE (16.30), MTK–Honvéd (19). Augusztus 22., szombat: Ferencváros–Diósgyőr (18.45), Fehérvár–Paks (21). Augusztus 23., vasárnap: Újpest–Budafok (17.45). A Kisvárda–Puskás Akadémia mérkőzést elhalasztották.