2024. április 20., szombat
AUGUSZTUSI FILMBEMUTATÓK

Vissza a normális kerékvágásba?

Olvasnivaló

COVID–19 ide, koronavírus oda, de egyelőre nagyon úgy néz ki, augusztusban már nemcsak az internetes tartalomszolgáltatók igencsak változó minőségű kínálatával kell megelégednünk, hanem a filmszínházak is végre feleszmélnek hibernált állapotukból, s az amerikai filmgyártók is, óvatosan, de biztosan elkezdik magukból ontani a filmeket. Persze, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy amíg az ember tervez, a koronavírus végez, így e havi írásunkban az amerikai és magyarországi filmszínházakban várható alkotások mellett, kitérünk a tartalomszolgáltatós kínálatra is.

A Netflix előfizetők augusztus 14-étől tekinthetik meg a Por ereje (Project Power) című akciófilmet, amelyben a Jamie Foxx által alakított kopónak egy rövid időre szuperképességet biztosító pirulákkal kereskedő kábítószer-terjesztőket kell hűvösre helyeznie.

Az amerikai mozikban ugyanezen a napon mutatják be a Wonder Woman 1984 című DC képregény-univerzumban játszódó sci-fit. A hidegháború alatt, a nyolcvanas évekbeli Európában, a közelinek látszó atomháború árnyékában igazán szükség volt hősökre. A csodálatos Wonder Woman (Gal Gadot) sem maradhat tétlen: igazságérzete a régi, ereje nagyobb, mint valaha, úgy érzi, tennie kell valamit azért, hogy a világ kevésbé veszélyes hely legyen.

Augusztus 21-én régi ismerősök térnek vissza a szélesvászonra. Bill és Ted zseniális kalandja (Bill&Ted's Excellent Adventure) 1989 egyik kasszasikere volt a vígjátékok mezőnyében, és nem utolsósorban ezzel a filmmel indult el Keanu Reeves pályafutása.

Az első részt követte egy kevésbé sikeres második is, most pedig hosszú-hosszú idő után visszatér a rocksztári álmokat dédelgető két kisvárosi lúzer, akiknek még idősödő középkorúként sem nőtt be teljesen a feje lágya, és a Bill& Ted Face the Music című vígjátékban továbbra is egy megasláger elkészítésén fáradoznak.

Izgalmasnak ígérkezik a Let Him Go című bűnügyi dráma Kevin Costnerrel és Diane Lane-nel a főszerepben. A filmben egy nyugdíjas seriff és felesége, a fiuk halálát gyászolva útra kelnek, hogy megtalálják eltűnt unokájukat.

A magyarországi mozik augusztus 27-én kezdik el vetíteni az X Men – Új mutánsok (X-men: New Mutants) című Marvel képregény-univerzumban játszódó sci-fit, melyben egy csapat ifjú mutánst pszichiátriai megfigyelés céljából tartanak bent egy a világtól elzárt kórházban. Amikor új mutációs képességeiket és barátságukat is próbatétel elé állító, különös dolgok történnek, a fiatalok elszánt küzdelembe kezdenek, hogy élve kijussanak. A film érdekessége, hogy már két és fél évvel ezelőtt elkészült, de kiderült: annyira összecsapták, hogy a filmet a szó legszorosabb értelmében újraforgatták.

A magyar filmek kedvelői számára örömhír, hogy augusztus elejétől a Netflixen is elérhető lesz Sopsits Árpád A martfűi rém című thrillere, méghozzá nem is akármilyen változatban. A megtörtént eseményeken alapuló filmben a martfűi cipőgyár egyik munkásnőjét meggyilkolták, a rendőrség letartóztatott, majd börtönbe is zárt egy gyanúsítottat, akit aztán életfogytiglanra ítéltek. A gyilkosságok azonban folytatódtak. Sopsits Árpád filmjét kibővített, hosszabb változatban négy 45 perces részben lehet majd megnézni az internetes tartalomsugárzón keresztül. A film szerzői szerint nagyjából 35 perccel lesz hosszabb ebben a formában, azzal, hogy az új tartalmakról egyelőre nem tudni semmit, de arról korábban a szerzők is beszéltek, hogy a film eredeti változata 3 órás volt. A sorozatváltozathoz új főcím is készült, amely tökéletesen beleillik a Netflixen futó, megtörtént bűneseteket feldolgozó sorozatok képi világába, miközben a filmből is felvillant egy csomó emlékezetes pillanatot.