2024. április 25., csütörtök

Mikrohitel becsszóra?

Kilencvenezer dinár készpénzhitelt kínálnak kétéves törlesztésre – A jegybanki intézkedés célja a közfogyasztás serkentése

A Szerb Nemzeti Bank e heti határozatai között volt az is, hogy – mint lapunk is hírül adta – az országban működő pénzintézetek 90 000 dináros készpénzhitelt hagyhatnak jóvá olyan klienseknek is, akiknek nem az illető bankon keresztül érkezik a fizetése vagy a nyugdíja. Ezzel a lehetőséggel a jövő év végéig élhetnek a polgárok. A rövid lejáratú, kétéves futamidejű mikrohitel felvételekor bizonylatot kell benyújtani a munkaviszonyról és az előző három hónapban megvalósított keresetről, illetve a nyugdíj öszegéről. Ezek hiányában a bank elfogadhat egy felelősségvállalási nyilatkozatot is, vagyis a kliens aláír egy papírt, amivel teljes büntetőjogi és anyagi felelősséget vállal a felvett hitelért.

Hasan Hanićnak, a Belgrádi Bankakadémia tanárának a magyarázata szerint a mikrohitelek jóváhagyása nagyszámú polgárnak sokkal kevésbé kockázatos a bankok számára, mint a kevés, de nagy összegű hitel. Mivel hamarosan kezdődik a tanév, valószínűleg sok szülő kapva kap az alkalmon, és így oldja meg az iskoláztatással járó szeptemberi kiadásokat. Ha a 90 000 dinárt elosztják 24 hónapra, akkor kamattal sem jön ki nagy összeg, így a családok számára elviselhető a megterhelés. Hanić feltételezi, hogy az aláírt nyilatkozat váltó erejű lesz. Dejan Gavrilović, az Efektiva fogyasztóvédelmi szervezet elnöke biztosra veszi, hogy a hiteligénylőket kellően ellenőrzik, és hogy azért nem fog mindenki, aki aláír egy nyilatkozatot, 90 000 dinárral távozni a bankból. Dr. Mlađen Kovačević, a Közgazdaságtudományi Akadémia tagja szerint egyértelmű, hogy a jegybanki intézkedés célja a fogyasztás serkentése, amivel élénkül a gazdasági tevékenység, illetve enyhülhet a harmadik és negyedik negyedévi visszaesés. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy a Covid-fenyegetettség közepette, amikor bizonytalan ősz és tél előtt állunk, merik-e vállalni a családok a kölcsön felvételét.

KEVESEBBEN FOGADTÁK EL A MORATÓRIUMOT

Augusztus 10-éig dönthettek a bankhitelek felhasználói arról, hogy elfogadják-e az újabb, két hónapra felkínált hiteltörlesztési moratóriumot. A Szerb Nemzeti Bank összegzése szerint a második haladékot 10 százalékkal kevesebben fogadták el, mint első alkalommal. Ezúttal a jogi személyeknek (cégeknek) 69 százaléka, a fizikai személyeknek pedig a 82 százaléka egyezett bele abba, hogy a bank átmenetileg felfüggessze a törlesztési kötelezettséget, korábban viszont 84, illetve 91 százalék volt az arány – tudta meg a B92.net a Szerb Nemzeti Bankban.

Az intézmény vezetősége szerint az, hogy az új moratóriumot majdnem 2,3 millió adós elfogadta, az intézkedés helyénvalóságát bizonyítja. A fizetési moratórium lejártát követően a bank köteles elkészíteni az új, részletes törlesztési tervet, majd eljuttatni azt az ügyfélnek postán vagy elektronikus úton. Az adósnak 7 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy döntsön, melyik felkínált törlesztési módot tartja elfogadhatónak.

Több lehetőség van: Az ügyfelek a törlesztés átmeneti szüneteltetése után folytathatják a részletek befizetését, azzal, hogy a törlesztési idő két hónappal meghosszabbodik, a moratórium idejére felszámolt kamatot hozzáadják az adóssághoz, és egyenletesen elosztják a hátramaradt törlesztőrészletek között. Van olyan lehetőség is, hogy ha valakinek megvan a pénze az elmaradt kéthavi részletre, azt a moratórium lejárta után egy összegben befizeti, majd a korábbi módon folytatja a törlesztést, melynek határideje nem változik. A harmadik alternatíva: Ha valakinek nincs pénze az alapadósság törlesztésére, a visszafizetés határidejét számára 60 nappal meghosszabbítják, de kifizetheti a 2 hónap alatt felgyülemlett kamatot.

LEGJOBB ADÓSSÁG NÉLKÜL ÉLNI

Egy szó, mint száz, legjobb adósság nélkül élni, különösen ilyen válsághelyzetekben. Sok szakértő óva int a hitelfelvételektől, mások azt javasolják, hacsak lehet, minél előbb szabaduljanak meg a havi törlesztési terhektől. A Prva TV műsorában Vesna Milivojević, a Vesd össze és takarékoskodj! elnevezésű szervezet aktivistája is így nyilatkozott. Szerinte jobb nem elfogadni a moratóriumot, így gyorsabban véget ér a törlesztés, és olsóbban megússza az ember.