2024. április 20., szombat

Tovább bővül a palicsi szennyvízcsatorna-hálózat

A lakosoknak kötelező lesz a csatlakozás a hálózathoz

Németország kormánya 2015 novemberében 6,5 millió eurós vissza nem térítendő támogatást hagyott jóvá a Palicsi- és a Ludasi-tó biológiai sokszínűségének megőrzését célzó projektum megvalósítására. A projektum legnagyobb horderejű befektetése a palicsi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, illetve egy nyomóvezeték lehelyezése, amely a palicsi szennyvizet a szabadkai szennyvíztisztítóba szállítja. A palicsi csatornahálózat kiépítése 2019 augusztusában vette kezdetét. A beruházás ezen része mára szinte teljes egészében megvalósult, és egyes helyeken megkezdődött a felhasználók rácsatlakoztatása a rendszerre.

A palicsi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének aktualitásairól Sánta Csaba, a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat beruházási és fejlesztési részlegének vezetője nyilatkozott lapunknak.

Jelenleg az utómunkálatok folynak a Szabadkát Paliccsal összekötő kerékpárúton (Fotó: Benedek Miklós)

Jelenleg az utómunkálatok folynak a Szabadkát Paliccsal összekötő kerékpárúton (Fotó: Benedek Miklós)

– A palicsi csatornahálózat befejezésének határideje körülbelül két hónappal ezelőtt lejárt. Azonban a beruházás megvalósítása előtt sokkal több tervet készítettünk, mint amennyi pénz a rendelkezésünkre állt. A német KfW bankkal kötött szerződés értelmében amennyiben a szerződések megkötése után marad némi pénzösszeg, azt máshol fel tudjuk használni. Az eredeti elképzeléseinken felül megmaradt 400 ezer eurónk, amit körülbelül egy hónappal ezelőtt sikerült leszerződnünk, és ebből további három kilométernyi csatornát tudunk kiépíteni, főleg a Horgosi út mentén. Ennek köszönhetően a közeljövőben a településnek azon a részén is lehetővé válik majd a csatlakozás. Emiatt új határidőt határoztunk meg, ami szeptember harmincadikán jár le. Az előzetesen leszerződött munkálatok már befejeződtek. Jelenleg az utómunkálatok vannak folyamatban, tehát az aszfaltozás, a különböző minőségi ellenőrzések, illetve amennyiben szükség van rá, a KfW bank által biztosított ellenőrző szerv észrevételei alapján javításokra is sor kerül. Ezzel párhuzamosan, azokon a helyeken, ahol a már meglévő csatornahálózat funkcionális egészet képez, megkezdtük a felhasználók „bekötését” – fogalmazott Sánta Csaba.

A közvállalat munkatársa emellett elmondta, hogy a csatlakozásokkal kapcsolatban is történtek változások.

– A lakosok, illetve az ingatlantulajdonosok csatlakozása a hálózathoz az eredeti rendelet szerint nem volt kötelező, még akkor sem, ha a csatorna ott van az adott utcában. Ezt megváltoztatták, és ezt a város és mi is jóvá hagytuk annak bizonyítékaként, hogy igenis komolyan kezeljük ezt az infrastruktúrát. Előbb-utóbb a lakosoknak kötelező lesz a csatornahálózatra való rácsatlakozás. Próbálunk beállni minden parcellára, és azokkal, akik önként jelentkeznek, azonnal szerződést kötünk. A múlt hónap végén körülbelül 260 bekötés volt, és 90 felhasználóval tudtunk szerződést kötni. Amikor technikailag minden rendben lesz, és a csatornahálózat megkapja a használati engedélyt, jogunk lesz érvényesíteni a rendeletben leírtakat – nyilatkozta a Vízművek munkatársa.

A szennyvizet Palicsról a szabadkai szennyvíztisztítóhoz szállító nyomóvezeték csövét már lehelyezték. A beruházás ezen részénél is az utómunkák és a próbák vannak folyamatban, és hamarosan megtörténhet a technikai átvétel.

A szennyvíz elvezetése érdekében szükség van egy átemelőállomásra is. Ezen beruházásnak jelenleg az előkészítő munkálatai vannak folyamatban, és várhatóan január elején fejeződik be.