2024. április 19., péntek

Befejezés előtt a Kúla–Kishegyes csatorna

Az utolsó simítások maradtak hátra a csatorna megépítésének második fázisából – Szervízút épült az új csatorna mentén – A víz tiszta, de tilos a fürdőzés

 A Kúla–Kishegyes csatorna építésének második szakasza a végénél tart, már csak az utolsó simítások vannak hátra. Az elmúlt héten zúzott kővel töltötték fel a csatorna töltésén lévő utat, a szeghegyi vasútállomásra vezető út és a Kishegyes–Szeghegy közti útvonalon. Ez szervizút lesz a csatorna karbantartásához, de a helyiek is használhatják.

Szervízút épült a csatorna mentén (Lakatos János felvétele)

Szervízút épült a csatorna mentén (Lakatos János felvétele)

Hallgató Imre, a kishegyesi önkormányzat építési- és településrendezési osztályának vezetője az aktuális munkálatokról szólva azt is elmondta, hogy a csatorna nem csak a föld felett halad.

– A meder gyakorlatilag 100 százalékban elkészült, viszont a csatorna egy része, a Kishegyes–Szeghegy utat Potokkal összekötő szakasz, ami több mint egy kilométer hosszú, csővezetéken keresztül folytatódik. Ennek műszaki okai vannak, a terepszint ezt követelte meg. Ez semmit nem változtat a csatorna jellegén és jelentőségén. A csővezeték érdekessége, hogy áthalad a Krivaja folyó medre alatt is. A Krivaja mellett pedig készítettek egy leágazást, hogy szükség esetén a csatornából a folyóba is lehessen vizet engedni, vagyis vízpótlást végezni. A leendő víztározó tóig a lefolyó elkészült, igaz, a víztározóhoz még nem készült el a gát, de az a következő fázisa lesz ennek a projektumnak. Tervben van a Kishegyes–Njegoševo csatorna megépítése is, viszont arról nincs információm, hogy mikor várható ennek a megvalósítása – számolt be Hallgató, majd hozzáfűzte, hogy a csatornán már csak a zárszerkezetek felszerelése maradt hátra. A csatorna melletti terep is rendezésre kerül, az egyengetés már megtörtént. Emellett egy részen zúzott követ szórtak le, és így egy gyengébb minőségű út jött létre. Ezen fognak közlekedni a gépek a szükséges karbantartási munkálatokhoz, de használhatják azok is, akinek itt terül el a földjük. A csatorna mentét lehet fásítani, ami a jövőben megvalósulhat az önkormányzat és a vízgazdaság részvételével, fogalmazott az osztályvezető, majd elmondta, hogy ha fasort sikerül létesíteni a tulajdon nyomvonal mentén, az látvány szempontjából is teljessé teszi a csatornát.

Hallgató végezetül arról is szólt, hogy van egy sajnálatos dolog, amit észrevettek az utóbbi meleg időszakban.

– A csatornát feltöltötték vízzel, aminek a mélysége több mint 2 méter. Több alkalommal is láttuk, hogy fiatal gyerekek fürdőznek és a hídról ugrálnak a csatornába. Ha tudnak úszni, akkor nincs gond, viszont ha váratlan dolog történik, akkor baj lehet. A csatorna oldala fóliával van borítva, így kimászni nem lehet. Hogy az ember kijöhessen a csatornából, ahhoz azokat a részeket kell használni, amelyek a vadállatok számára vannak kialakítva, hogy ki tudjanak mászni. Ezek zúzott kővel vannak feltöltve, és amikor a gyerekek kimásznak, akkor megrongálják ezeket a sávokat. Sajnos, azt kell mondanom, hogy a csatornában a fürdőzés tilos, ez táblán is fel van tüntetve. Lényegében ez még egy építkezési terület, és nem lenne szabad itt tartózkodni. Felhívom a figyelmet, hogy a csatornában tiszta a víz, de ennek ellenére tilos a fürdőzés és nem is ajánlatos – mondta az osztályvezető, majd arról is beszámolt, hogy a csatornában megjelentek a halak is. Egyelőre különösebb ellenőrzés nélkül lehet horgászni, viszont nincsen benne nagyobb és értékesebb hal. Ettől függetlenül a horgászszenvedély sokakat kicsábít, hogy élvezzék ezt az új lehetőséget, fogalmazott Hallgató.