2024. április 25., csütörtök

A tervezett elbocsájtások ellen tiltakoznak az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének tagjai

A fiatal újságírók tervezett elbocsájtása ellen tiltakoznak az Újvidéki Rádió dolgozói. Mint az igazgatóbizottságnak és a Vajdasági RTV vezérigazgatójának megküldött levelükben írják, a szerkesztőség az utóbbi négy hónapban négy munkatársát veszítette el és az újabb 6-8 fős elbocsájtás gyakorlatilag a közszolgálati feladatok ellátásának ellehetetlenítését jelentené.

A szerkesztőség munkatársai levelükben emlékeztetnek arra is, hogy a nemzeti kisebbségeknek alkotmányos joga az anyanyelven való tájékoztatás, ráadásul adófizető polgárokként ezt fizetik is. Felhívták a figyelmet arra is, hogy miközben az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt az RTV foglalkoztatottainak száma, az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségében (és a többi kisebbségi szerkesztőségben is) a kellő számú munkatárs híján a helyzet tarthatatlan lett, a vezetőség ezzel kapcsolatos ígéretéből pedig nem lett semmi. Ráadásul az RTV vezetősége folyamatosan a létszámstopra hivatkozik, ami azonban, minden jel szerint, nem vonatkozik mindenkire és minden munkaegységre egyformán.

Miután az RTV vezetősége semmiféle párbeszédet nem folytat a szerkesztőség dolgozóival, a magyar szerkesztőség tagjai levelükben vázolták fel azokat a kérdéseket, amelyekre – kommunikáció híján – nem kapnak választ.

A válaszra váró kérdések pedig:

- Vajon az RTV vezetősége tudatában van-e annak, hogy az elmúlt 2-3 évben folytatott káderpolitikája de facto a kisebbségi szerkesztőségek szétverését jelenti?

- Vajon az RTV vezetősége tisztában van-e azzal, hogy ilyen kis számú foglalkoztatottal nem tartható fenn a közszolgálatiság kritériumainak eleget tevő 24 órás program?

- Az RTV miért foglalkoztat jelentős számú nyugdíjas munkatársat, amikor folyamatosan anyagi gondokkal küzd és pénzhiányra hivatkozva 200, ügynökségen keresztül foglalkoztatott munkatárs elbocsájtását tervezi?

- Vajon az RTV vezetősége megpróbálta-e más forrásokból származó pénzeszközeit átütemezni az ügynökségen keresztül foglalkoztatottak számára?

- Ha két héten belül tervezik az elbocsájtásokat, akkor arról miért nem értesítik azokat, akik érintettek az ügyben, vagy miért nem cáfolják az ilyen jellegű eddigi információkat?

- Ha az RTV vezetősége nem képes biztosítani az anyagi és egyéb feltételeket a munkához, miért nem nyújtja be a lemondását?

- Ha már a vezetőség és az RTV alapítója olyan gyakran és oly szívesen hivatkozik a kisebbségi médiumok fontosságára és az RTV többnyelvűségére, akkor miért járulnak hozzá hallgatólagosan annak megsemmisítéséhez?

Miután rádió dolgozói elfogadhatatlannak tartják a szerkesztőségben, de az RTV más munkaegységeiben is a dolgozók számának csökkentését, az illetékesektől azt várják, hogy haladéktalanul tegyenek ez ellen, illetve, hogy válaszoljanak a feltett kérdésekre. Ellenkező esetben, írják, kénytelenek lesznek a tiltakozás más formáit választani, amiben számítanak az újságíró-egyesületek, a nemzetközi médiaszervezetek és a szakszervezetek támogatására és együttműködésére is.