2024. április 25., csütörtök

Szerbia továbbra is sárga kategóriás

Ma ülésezett az operatív törzs Magyarországon, a megbeszélés eredményeit pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a Kormányinfón. Gulyás elmondta, hogy bár Magyarországon továbbra is stabil a járványhelyzet, úgy látják, Európában egy-két ország kivételével folyamatosan növekszik a koronavírussal fertőzöttek száma, így nem indokolt változtatni a jelenleg érvényben lévő szabályokon, sőt elképzelhető, hogy további szigorításokra lesz szükség. Az egyetlen kivételt Norvégia képezi, amely sárga zónából zöld kategóriába került át. A miniszter kiemelte, hogy járványügyi szempontból továbbra is az a legveszélyesebb, ha a koronavírust külföldről hozzák be az országba, s arra kérte a magyar lakosokat, hogy – bár a nyár eddigi részét megúszta az ország – szeptember elseje után, hacsak tehetik, ne utazzanak külföldre. 

„A legfontosabb a tanévkezdésre való felkészülés - mondta Gulyás. Új szabályokat kell elfogadni a külföldről való behurcolás ellen, ezért a kormány arra kért mindenkit, hogy senki se szervezzen szeptember 1-je után külföldi nyaralást, különösen nem a déli országokba" – mondta a miniszter. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, hogy a járványügyi készültségi csapat bármikor képes akcióba lépni. A fertőzési gócpontokat képesek lokalizálni - tette hozzá.