2024. április 26., péntek

Elmarad az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár

Virtuális jószág- és mezőgép-bemutató készül

Az Újvidéki Vásár honlapján hivatalosan is közzétették: a koronavírus-járvány miatt az idén nem tartják meg Délkelet-Európa leglátványosabb agrárszemléjét, ehelyett internetes, virtuális bemutatókat készítenek.

A szervezők előbb úgy ítélték meg, hogy a hagyományos májusi időpont helyett szeptember 12-e és 16-a között lehetne lebonyolítani a rendezvényt, ám a járványügyi helyzet további alakulása bizonytalan, ezért a Vásár vezetősége kénytelen volt erre az évre végleg lemondani a nagy hagyományú agrárgazdasági bemutatót. Mint közleményében fogalmaz, ,,a kiállítók, a látogatók és az alkalmazottak egészsége mindennél fontosabb”. Felmérést, véleménykutatást végeztek a potenciális kiállítók között, és a többségnek az a véleménye, hogy csak jövőre, biztonságos körülmények között kell megszervezni a 87. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt. Kitűzték az időpontot is: 2021. május 15–21.

Közben az Újvidéki Vásár menedzsmentje a hasonlóan jelentős európai rendezvények mintájára intenzíven fejleszti azt a platformot, melynek segítségével az érdeklődők az interneten virtuális árumintavásárt tekinthetnek meg, és amely lehetőséget nyújt a kiállítók és a felhasználók közötti kapcsolatfelvételre.

Az idén legfeljebb online lesz látogatható a rendezvény (Dávid Csilla archív felvétele)

Az idén legfeljebb online lesz látogatható a rendezvény (Dávid Csilla archív felvétele)

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója a Vajdasági Rádió és Televízió műsorában elmondta: a bejelentkezett kiállítók száma és az év első három hónapjában előlegként befizetett részvételi díjak alapján a Vásár igazgatósága arra számított, hogy az utóbbi öt év legsikeresebb rendezvénye lesz az idei. A hazai és a külföldi kiállítók még a járványhelyzet kihirdetése után is, egészen április elejéig folyamatosan jelentkeztek, hogy befizessék a részvételi díjat, mert a körülmények ilyen alakulásával akkor még senki sem számolt.

– Minden információ arról szól, hogy csökkenőben a fertőzöttek száma, ez azonban még nem elegendő, hiszen hatályos a rendelet, hogy tíznél több személy nem gyűlhet össze. Készek voltunk arra, hogy a Vásár területére való belépéskor megmérjük mindenkinek a testhőmérsékletét, hogy a belépőjegy mellé ajándékba mindenkinek maszkot is adjunk, hogy a belső területet úgy szervezzük meg, hogy négy négyzetméteren csak egy személy tartózkodjon; nyílt területen könnyebb betartani az egészségbiztonsági előírásokat. Csakhogy időközben nagyszámú kiállító – elsősorban a nemzetközi cégek képviselői – azt az utasítást kapta, hogy ne vegyen részt vásári rendezvényeken. Egy részük a foglalkoztatottak egészségéért aggódik, esetleges megfertőződésüktől tart. A kevesebb kiállító mindenképpen kevesebb látogatót is jelentene, ilyen körülmények között pedig nem lehet kellő szinten megszervezni a szemlét – érvelt Cvetković, hozzátéve, hogy azért véletlenül sem ülnek ölbe tett kézzel, hiszen, mint más tekintélyes agrárkiállítások esetében, náluk is nagyban folynak a virtuális rendezvény előkészületei.

Az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár az öt legjelentősebb európai agrárkiállítás egyike, és – az utóbbi években az EXIT fesztivál mellett – a leglátogatottabb rendezvény a tartományi székvárosban. Általában több mint 60 országból érkeznek kiállítók, számuk rendszerint meghaladja a másfél ezret is, a látogatóké pedig a 140 ezret.

Egyelőre bizonytalan, hogy októberben sor kerül-e a Lorist vadászati, halászati, turisztikai, ökológiai és sportvásárra, ez is a járványhelyzet alakulásától függ.