2022. augusztus 17., szerda

Vissza az aranykorba

Napjainkban természetesnek vesszük, hogy a zenecsatornák és videómegosztó portálok valamelyikén csupán néhány kattintással elérhetünk bármilyen zeneszámot, vagy a lejátszóba helyezve bármikor meghallgathatjuk CD-gyűjteményünk egy-egy darabját. Csak a zenei ínyencek tartanak ma már otthon hagyományos lemezjátszót, és számukra készülnek a lemezkiadók méregdrága, limitált példányszámú hanglemezei. Néhány évtized alatt nagyot változott a világ. A digitális technika fejlődésével háttérbe szorultak a „békebeli” zenei lejátszók, és csak némi nosztalgiával idézhetjük fel az évtizedeket, amikor még az aranykorukat élték a huszadik században.

(Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Városi Múzeum a belgrádi Tudomány és Technika Múzeummal összefogva egy olyan kiállítást hozott létre, ahol a gramofon történetével és a lemezek aranykorával ismertetik meg az érdeklődőket. Ljiljana Gavrilović, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia néprajzi intézetének képviselője a kiállítás kapcsán hangsúlyozta, hogy noha a nosztalgia és a technológia első pillantásra nem illenek össze, az összes technológiai áttörés, amely eleinte ellenállást és félelmet váltott ki, a további technológiai fejlődés után a „régi”, „jól ismert” és „biztonságos” dolgok kategóriájába ment át, amelyek a régi szép időkre emlékeztettek. Így kevesebb, mint száz év alatt a lemezjátszó az elmúlt idők egyik nosztalgikus, romantizált szimbólumává vált, amely látszólag mindig szebb és biztonságosabb, mint a jelenkor.

(Fotó: Gergely Árpád)

A kiállítás készítőinek sikerült megragadni és megjeleníteni olyan nosztalgikus-romantikus hangulatot és közeget, amelyben a huszadik század kultikussá vált eszközének a történetét mutatják be. A történet szálai azonban még annál is régebbre nyúlnak vissza, hiszen különféle harangjátékok, zenélő dobozok, gépzongorák már korábban is képesek voltak hangokat, vagy akár összetettebb dallamokat visszaadni, de a fonográf megjelenéséig valós hangok rögzítésére és visszajátszására nem volt lehetőség. A fonográf volt tehát az első hangfelvételre és lejátszásra is alkalmas készülék, Thomas Edison 1877-es találmánya.

Ennek továbbfejlesztett változata a 19. század végén megjelenő gramofon, amely elsőként volt alkalmas nagyüzemi módon gyártott műsoros zeneanyagok, az úgynevezett gramofonlemezek lejátszására. Ennek köszönhetően kezdődhetett el 1889-től az USA-ban a lemezjátszók és hanglemezek tömeges gyártása, ami évtizedekkel a rádiókorszak előtt széles tömegek számára tette lehetővé másként elérhetetlen előadók és dalok meghallgatását, amivel egy mai napig ható kulturális forradalmat indított el. Az Emile Berliner által kidolgozott gramofon lett a későbbi lemezjátszó közvetlen elődje – több mint fél évszázadon keresztül uralta a zenei piacot, elsősorban annak köszönhetően, hogy mind a készülék, mind a rögzítési módszer hosszú fejlődésen és minőségi javuláson ment át az évtizedek alatt. Mindezek ellenére a fonográf is sokáig használatban maradt, a gramofon nem szorította ki a piacról. Míg zenehallgatásra a gramofon, később a rádió szolgált, házi jellegű és szabad ég alatti hangfelvételek készítésére továbbra is fonográfot használtak a magnetofonok megjelenéséig.

(Fotó: Gergely Árpád)

Már a 20. század elején készült némafilmekben is felbukkannak kézi meghajtású, tölcséres gramofonok, mint a táncmulatságok alapvető kellékei, maga Chaplin is több emlékezetes jelenetben gramofonzenére ropja partnernőivel a táncot, a hangosfilmek megjelenésével pedig immár az akkorra elektromos motorral működő lejátszókból áradó muzsika hangjával ismerkedhet meg a közönség. Engem is a filmgyártás hőskorából származó filmek gramofonos jelenetei keltette kíváncsiság vonzott a Szabadkai Városi Múzeumban megtekinthető tematikus kiállításra, ugyanis arra voltam kíváncsi elsősorban, hogyan festhet a maga valójában egy ilyen tölcséres gramofon. A csúcs persze az lett volna, ha működés közben is meghallgathatom, de ennek hiányában a megtekintése is élményszámba ment. A kiállítás anyagát persze nemcsak ez a gyönyörű gramofon-régiség képezi, hanem számtalan más példány is, különböző korszakokból és különböző gyártóktól származók. Vannak ott Svájcban, Nagy-Britanniában, Németországban, Csehszlovákiában, Japánban, Jugoszláviában készültek, tekerősök, tölcséresek, szekrényesek, hordozhatók, bőröndbe építettek, sőt még egy játékgramofon is, emellett megtekinthető a tekerős gramofon belső szerkezete, vannak kiállítva viaszhengerek, polifón lemezek, hanglemezbőrönd, hanglemezalbum és számtalan hanglemez is. Puccini, Tartini, Mozart, Patti Smith, Elvis Presley, Elton John, a Madness, Ray Charles, a The Rolling Stones lemezei mellett helyet kapott többek között a Pekinška patka Strah od monotonije, a The Clash London Calling, a The Beatles Yellow Submarine, a Ramones Road to Ruin, Lou Reed Transformer, vagy a The Velvet Underground & Nico legendás albuma, Andy Warhol emblematikus banánjával a borítóján.

(Fotó: Gergely Árpád)

A zenei lejátszók és a lemezek mellett a kiállítás izgalmas kiegészítői a Miloš Jurišić fotógyűjteményéből készített plakátszerű nagyítások, amelyek a kiállítóterek falán sorjáznak. Különböző életképek láthatók a fotókon: családi összejövetelek, piknik, egy belgrádi lányszoba 1973-ból, baráti társaságok találkái. Közös elem rajtuk a gramofon, annak különböző változatai. Egy 1924-es családi idillt ábrázoló képen például egy udvar látható, kopott asztal, székek, slingelt abrosz, az asztalon vázában virág, kávéscsészék, tekerős kávédaráló, kis poharakban itóka, a terítő szélén pedig egy tölcséres gramofon. Az asztal körül ülőkön ünneplő ruha, a hölgyek nyakában gyöngysor, a hajuk bodorított, a férfiak fessek. Ünnepélyesség és elegancia jellemzi a képet. Egy 1956-os fotón egy piknik résztvevői láthatók, rádiógramofonnal a leterített pléd közepében, egy 1960-as jugoszláv tengerparti fotón pedig a napozó hölgyek között kapott helyet egy hordozható gramofon. Ez már a gramofonok leáldozásának időszaka, hiszen lassan felváltják őket a teljesen elektronikus módon működő lemezjátszók, amelyeknek a tömeggyártása a 80-as években érte el a csúcspontját. Emlékszem gyerekkoromból a nővéremtől megörökölt üvegtetejű lemezjátszóra, amire varázslatos kincsként tekintettem, ugyanis ép lemezjátszótű hiányában nem lehetett megszólaltatni. Így a polcon sorakozó hanglemezek is némák maradtak, pedig mit nem adtam volna érte, ha meghallgathatom, hogyan szól a The Doors Waiting for the Sun című albuma, karcos-e Jim Morrison hangja, és milyen hangot ad ki a lejátszó, amikor véget ér a lemez.

A lemezjátszó így számomra is a letűnt idők romantikus szimbólumává vált, egy olyan „aranykor” szimbólumává, amikor még gyöngysort viseltek a hölgyek, keményített gallért hordtak a férfiak, stílbútorok között ülve fényképezkedtek a családok, és tölcséres gramofonból szólt a tánczene. E hangulat egyébként a kiállítótérben is érezhető, nemcsak a régi tárgyaknak, a szépia árnyalatú képeknek, hanem a faragott bútoroknak, a lakályos szobabelső-imitációnak köszönhetően, amelyben a látogató olyan otthonosan érzi magát, mintha nem is múzeumban, hanem egy polgári lakásban járna, valamikor a múlt században, a gramofonok aranykorának hajnalán.