2024. március 29., péntek

Kenyérszentelő Topolyán

A vasárnapi szentmisén megszentelték az új búzából kisült kenyeret. Az előző évektől eltérő módon, szerényebb körülmények között zajlott a szertartás: ezúttal nem szegték meg a kenyeret, hanem sok becsomagolt kiscipót szenteltek meg, és azokat vihették haza a hívők.

A járványügyi ajánlásokat betartva a Szent István-nap előtti kenyérszentelőt a Sarlós Boldogasszony római katolikus templomban tartották meg Topolyán. Az új kenyeret a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ fiatal táncosai népviseletbe öltözve vitték be a templomba. Ft. Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes celebrálta a kenyérszentelő misét. Az idén is a Gazdakör szervezte meg a templomi eseményt, amelyen ezúttal csak korlátozott számban lehettek jelen a hívők, de jelen voltak a község elöljárói is. Mivel nem szegték meg kenyeret, sok kis cipót tettek kis kosarakba, és a mise után mindenki magával vihetett egy előre becsomagolt, megszentelt cipót.

A korábbi években már hagyományosan a Gazdakör a kenyérszentelő után játékos vetélkedőket, főzőversenyt szervezett a Vásártéren, este pedig zenés mulatsággal zárták a napot. Ebből nőtte ki magát tíz évvel ezelőtt a parasztolimpia, ami hatalmas tömegeket vonzott, és az innen elszármazottak egyfajta találkozóhelye is volt az utóbbi években.

Az idén a járvány miatt nem szervezték meg a parasztolimpiát, és a koncertek is elmaradtak. A Gazdakör elnöke, Bábi Lajos elmondta, a civil szervezet vezetősége úgy döntött, nem kockáztatnak, nem szeretnék veszélyeztetni senkinek az egészségét, ezért nem tartják meg a szokásos vasárnapi gazdakörös összejöveteleiket sem.

Az idei topolyai kenyérszentelőt viszont egy jótékonysági akcióhoz kötötték. Szinte kivétel nélkül minden környező településen gyűjtést szerveznek a bajmoki kisfiú, Pál Gajódi Olivér gyógykezelésére. A mise után a templom bejáratánál is adakozhattak a jó szándékú emberek. Több mint 30 ezer dinárt gyűjtöttek össze ez alkalomból Topolyán a Sarlós Boldogasszony templom bejáratánál.