2024. március 29., péntek
ÓBECSE

Pénteken tartja alakuló ülését az új községi képviselő-testület

Augusztus 21-én (pénteken) tartja alakuló ülését az új összetételű községi képviselő-testület Óbecsén, ekkor választják meg a testület elnökét, elnökhelyettesét és titkárát is. Bár szerettük volna megtudni, hogy hol tartanak a koalíciós tárgyalások, milyen szerepet kap a Vajdasági Magyar Szövetség a községi képviselő-testület vezetésében és a községi tanácsban, a helyi politikusok erről egyelőre nem tudtak felvilágosítással szolgálni.

Óbecse (Ótos András felvétele)

Péntektől új községi képviselő-testület lesz Óbecsén (Ótos András felvétele)

A június 21-én megtartott helyhatósági választásokon a VMSZ 82 százalékkal több szavazatot kapott Óbecse község területén mint 2016-ban, így az eddigi hét helyett 11 képviselői helyet szerzett meg a 36 tagú községi képviselő-testületben. A Szerb Haladó Pártnak 20 képviselője lesz, a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalma és a Monarchista Front alkotta koalíciónak két jelöltjét juttatták be a szavazók a helyi parlamentbe, a Szerbiai Szocialista Párt kettő, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Párt alkotta Vajdasági Front pedig egy képviselővel vehet majd részt a testület munkájában.

Az eredmények tükrében az SZHP akár egyedül is kormányozhatna Óbecsén, ennél azonban sokkal valószínűbb, hogy mindegyik vagy majdnem mindegyik mandátumot szerzett politikai erővel valamiféle megállapodásra jut majd. Az egyetlen biztosnak tekinthető poszt egyelőre a polgármesteré, amit nagy valószínűséggel a község eddigi első embere, Dragan Tošić tölt majd be. A VMSZ eddig is koalíciós partnere volt a haladóknak, ahogy a most csúfosat bukó Szerb Királyság Megújhodási Mozgalma is, amelynek tisztségviselője, Nenad Tomašević volt a képviselő-testület elnöke. Az, hogy a királypártiak, a szocialisták és a Vajdasági Front is a hatalom része lesz-e, a helyi parlament pedig ellenzék nélkül marad-e, legkésőbb pénteken kiderül.