2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREK

Veszélyben a családi vállalkozások

Nagybecskerek város területén csaknem 4,5 ezer bejegyzett kisvállalkozás működik. Ezeknek a kilencvenöt százaléka élt a lehetőséggel és igényelte a szerbiai kormány által felkínált támogatást. A koronavírus-járvány elsősorban a családi vállalkozásokat veszélyezteti.

Meleghy Zoltán: Egyelőre van munkánk (Kecskés István felvétele)

Meleghy Zoltán: Egyelőre van munkánk (Kecskés István felvétele)

Meleghy Zoltán 2002 óta működő műhelyében egyedi bútort és különféle fakonstrukciókat gyártanak. A járvány ellenére nem álltak le a munkával.
– Nagyon féltünk, hogy minden leáll. Szerencsékre egyelőre – mondom egyelőre – nem állt le. Úgy látszik, hogy sokan otthon maradtak és talán most jutott eszükbe, hogy fel lehetne újítani egyet-mást. Úgyhogy egyelőre van munkánk. Ami persze nem jelenti azt, hogy ez így lesz a továbbiakban is – mondta a vállalkozó

A kormány támogatása sokat jelent a kisvállalkozások fennmaradása szempontjából.
– Ketten dolgozunk a műhelyben és mindketten megkaptuk a minimálbért, ami nagy segítséget jelentett. Bízom abban, hogy visszatérünk a megszokott kerékvágásba, de ha egy kis visszaesés is lesz, akkor is úgy gondolom, ki fogunk lábalni ebből az egészből. Optimista vagyok – fejtette ki Meleghy Zoltán.

A felmérések szerint a családi vállalkozásokat fenyegeti a legnagyobb veszély.
– Családok függnek a helyzettől és nagyon nehezen fognak talpra állni. Az elemzéseink alapján ezeknek a vállalkozásoknak több mint 90 százaléka érintett. Legsúlyosabban érintettek azok a szektorok, melyek események szervezésével foglalkoznak, itt vannak a menyasszonyi ruhaszalonok, a kézművesek, a vendéglátóipar és persze a turizmus – közölte Kiss Izabella, a Nagybecskereki Munkaadók Egyesületének a vezérigazgatója.

A kormány támogatásának nemcsak az a lényege, hogy a munkások megkapják a minimálbért, hanem az, hogy az adott vállalkozás túlélje a válságot és megmaradjanak a munkahelyek.
– Az első krízishullám után a vállalkozóknak a tíz százaléka adta azt az információt, hogy náluk lesz létszámcsökkentés. Még tíz százaléka úgy nyilatkozott, hogy szintén gondolkodik ezen, és ha őszig nem változik a helyzet, akkor sajnos felmondásokat kell hogy adjanak – jelentette ki Kiss Izabella.

A válságkezeléssel kapcsolatban a Nagybecskereki Munkaadók Egyesülete tíz javaslatot küldött az illetékes minisztériumnak, a kormánynak, valamint a nagybecskereki önkormányzatnak.