2024. március 29., péntek
SPORTHÍREK

Kolumbiai, de nem az, akire számítottak

Kolumbiai, de nem az, akire számítottak

Szűk két hét múlva kezdődik a Tour de France, és egyre nehezebb megmondani, hogy ki számít esélyesnek a francia háromhetes körversenyen. Primoz Roglič szombati bukása után nem tudta vállalni a Dauphiné utolsó szakaszát, így a vasárnapi etapra is bőven maradtak kérdések. A hirtelen adódott lehetőséget a fiatal kolumbiai, Daniel Martínez használta ki, aki végül 29 másodperc előnnyel nyerte meg az összetettet Thibaut Pinot előtt. A Megéve–Megéve 153 kilométeres szakaszát Sepp Kuss nyerte meg, ezzel tejes lett a Jumbo fölénye: a sárga mezes csapat ötből három napon diadalmaskodott.

Critérium du Dauphiné, az összetett végeredménye: Daniel Martínez 21:44:58 óra, Pinot +29, Guillaume +41, Pogačar +56 mp stb.

Nem lesz pucér felvonulás Philadelphiában

Elmarad az idei pucér kerékpáros felvonulás Philadelphiában a világjárvány miatt – közölték a szervezők. A város nevezetességeit végigjáró, több ezer biciklist vonzó tekerést augusztus végére hirdették volna, de a Covid-19-esetek száma miatt lefújták a rendezvényt. Azt remélik, 2021-ben újra nyeregbe szállhatnak, addig is arra biztatják a kerékpárosokat, hogy használják ki az utcák kisebb forgalmát, vegyenek fel maszkot, és tekerjenek. A pucér kerékpáros felvonulás a pozitív testképet támogatta, a biciklisek biztonságáért és az ásványi eredetű üzemanyagoktól való függőség ellen emelt szót. A résztvevők 26 kilométert tekertek, elhajtottak az Independence Hall, a Liberty Bell és a Szépművészeti Múzeum mellett, amelynek híres lépcsőit a Rocky-filmek tették ismertté.

NHL

Hat győzelem után jött a zakó

A Vegas Golden Knights vasárnap hat megnyert találkozó után először kapott ki a járvány miatti szünetet követően, miután a Chicago Blackhawks szépíteni tudott a két csapat párharcában az észak-amerikai jégkorongliga (NHL) rájátszásában. A Blackhawks sikerének fő letéteményese a kapus Corey Crawford volt, aki 48 védést mutatott be. A címvédő St. Louis Blues elkerülte, hogy 3:0-s hátrányba kerüljön összesítésben a Vancouver Canucksszal szemben, ehhez hosszabbításban kellett legyűrnie kanadai riválisát. A csapatok a megszokott módon négy győzelemig tartó párharcokat vívnak egymással.

Eredmények, negyeddöntő, keleti főcsoport: Montreal Canadiens–Philadelphia Flyers 0:1 (a párharc állása 1:2), New York Islanders–Washington Capitals 2:1 – hosszabbítás után (3:0).

Nyugati főcsoport: Chicago Blackhawks–Vegas Golden Knights 3:1 (1:3), Calgary Flames–Dallas Stars 4:5 – h. u. (2:2), Vancouver Canucks–St. Louis Blues 2:3 – h. u. (2:1).

ÚSZÁS

Jövő októberben a budapesti világkupa

A tervek szerint jövő október 7–9-én rendezik meg az úszóvilágkupa-sorozat budapesti versenyét. A vízi sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA tegnap hozta nyilvánosságra a világkupa menetrendjét, eszerint az első két viadalt szeptemberben Ázsiában, Szingapúrban és Kínában rendeznék meg, majd a második szakaszban október 1–3-án Berlin, 7–9-én pedig a magyar főváros lenne a házigazda. A sorozat harmadik szakaszában, október 21–23-án Dohában, 28–30-án pedig Kazanyban szerepelnének a legjobbak.

A FINA közleményéből kiderül, hogy mindegyik versenyt 25 méteres medencében rendezik meg, az összdíjazás 2,5 millió dollár lesz, a viadalokon pedig kvalifikációt lehet szerezni a járvány miatt egy évvel, jövő decemberre közepére halasztott, Abu-Dzabiban sorra kerülő rövid pályás világbajnokságra. Az idei vk-sorozat ugyancsak a pandémia miatt elmaradt.