2024. április 19., péntek

Világhírű šljivovica

Érmekkel tértek haza a szerb pálinkafőzők a londoni nemzetközi megmérettetésről

Három szerb pálinkafőző öt érmet nyert azon a londoni nemzetközi versenyen, amelyen kilencven országból több mint 3000 szeszes italt minősített 400 világhírű szakember – adta hírül a Pálinkafőzők Szerbiai Szövetsége. A díjazottak a Szerbiai Pálinkafőzők Nemzetközi Szövetségének tagjai.

A belgrádi Tok pálinkafőzde két ezüstérmet hozott haza az Egyesült Királyságból: az egyikkel egy négyéves, a másikkal pedig egy ötéves szilvapálinkát tüntetett ki a nemzetközi zsűri. Szintén šljivovicával nyert ezüstérmet az Užice környéki Stara Sokolova pincészet: Kostojevićiről egy 12 éves nedűt vittek a londoni megmérettetésre. Az ő termékük az a hétéves szilvapálinka is, amelynek minőségét bronzéremmel jutalmazta a bírálóbizottság. A versenyen egy szerbiai almapálinka is jeleskedett: a bronz minősítésű ital a prijepoljei Braća Tomašević pálinkafőzdében készült.

Az IWSC (International Wine & Spirit Competition) versenyen nyert díjakat a világ minden alkoholgyártója elismeri. A londoni megmérettetést már több mint fél évszázada szervezik, és a különböző kategóriákba érkező italokat hét hónapon át bírálja el a nemzetközi zsűri – áll a szövetség jelentésében.