2024. április 20., szombat

Bajor vágóhíd

Padlón a Barcelona (Beta/AP)

Padlón a Barcelona (Beta/AP)

Nyugodtan szemezgethetünk a különböző, hihetetlenebbnél hihetetlenebb statisztikák között, amikor jellemezni akarjuk a Barcelona–Bayern München pénteki BL-negyeddöntős csatáját. Leírhatjuk azt, hogy a Barcelona legutóbb hatvankilenc évvel ezelőtt kapott ki hat góllal tétmérkőzésen, vagy azt, hogy a bajorok egy meccs alatt beállították a Real Madrid legnagyobb különbségű BL-sikerét az egyenes kieséses szakaszban, de akár azt is, hogy a Bajnokok Ligája történelmében még soha nem fordult elő, hogy sem angol, sem olasz, sem spanyol csapat nem jutott az elődöntőbe. A tényeken ez azonban mit sem változtat: a bajorok Lisszabonban valódi mészárlást rendeztek, és 8:2-vel kivégezték a Barcelona együttesét. A futballszakértők a találkozó előtt is a Bayernt tartották esélyesnek, s bár a katalánoknál már korábban is voltak jelei a teljes szétesésnek, erre a kiütéses német bravúrra nem sokan számítottak. A gránátvörös-kékek bő húsz percig voltak meccsben: Müller találatára Alaba öngólja volt a válasz, majd Suárez hibázott ziccerben, Messi pedig a kapufát találta el. Hans Flick gárdáját nem zavarta meg a rövid közjáték, a meccs végéig pedig ismét betalált Müller, Perišić, Gnabry, Kimmich, Lewandowski, s hogy az i-re felkerüljön a pont, Coutinho is – ráadásul kétszer. A slusszpoén, hogy a brazil középpályás a Barcelona történetének legdrágábban vásárolt játékosa, aki kölcsönben szerepel a münchenieknél, a kiváló teljesítményt pedig pont a Setién vezette együttes ellen produkálta.

A világsajtó címlapját egész hétvégén a bajor vágóhíd pusztítása uralta, ám szombaton Pep Guardiola tett róla, hogy ez ne legyen így sokáig. A Manchester City úgy vágott neki a Lyon elleni negyeddöntőnek, hogy a francia csapatok ellen 2 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség volt a mérlege. A papírforma a manchesteriek győzelmét jósolta, de az idei szezonban nem mindig úgy történnek a dolgok, ahogyan arra előzetesen számítani lehet. A Lyon remek védekezéssel megálljt parancsolt a reanimált tiki-takának, s kihasználva az angol védők hibáját, az első félidőben megszerezte a vezetést. A második játékrészben De Bruyne egalizált, majd Sterling előtt adódott ajtó-ablak helyzet. A válogatott támadó kihagyta a kihagyhatatlant, az ellentámadásból pedig újfent betalált a francia gárda, ezúttal Dembélé révén. A csereként beállt csatár pár pillanattal később a 3:1-es végeredményt is beállította. A Manchester City Guardiola irányításával továbbra sem tudja áttörni a BL-negyeddöntő jelentette akadályt, Rudi Garcia legénysége azonban szárnyal az európai kupaporondon.

Hosszú távú következtetést talán még korai levonni, az mindenesetre kijelenthető, hogy a legjobb négybe azon országok csapatai jutottak be, amelyek a járványidőszak miatt a legtöbbet pihenhettek: Franciaországban május elején bajnokot hirdettek, Németországban június végén véget ért a Bundesliga. A BL elődöntőjét (Leipzig–PSG és Bayern–Lyon) augusztus 18-án és 19-én rendezik Lisszabonban, a döntőre augusztus 23-án kerül sor.

BL-negyeddöntő: Barcelona–Bayern München 2:8, Manchester City–Lyon 1:3. Az elődöntő párosítása (augusztus 18., 19.): Leipzig–PSG, Bayern München–Lyon.

EURÓPA-LIGA

Lukaku folytatja?

A tegnap lapzártánk után befejeződő Sevilla–Manchester United El-elődöntő után ma az Inter–Sahtar párharcra kerül sor. Az Inter Antonio Conte vezetésével idén megszorongatta a Juventust a Serie A-ban, az európai kupaporondon pedig főként Lukaku közreműködésének köszönhetően brillírozik. A belga csatár sorozatban kilenc meccsen is eredményes tudott lenni. A donyeckiek Júnior Moraes góljaiban bízhatnak. A honosított ukrán labdarúgó 25-ször vette be az ellenfél kapuját, a Sahtar pedig egyetlenegyszer sem kapott ki, amikor a csatár gólt szerzett. A két együttes korábban kétszer ütközött meg egymással: 2005 nyarán a Bajnokok Ligája-selejtezőben az Inter 2:0-ra nyert idegenben, Milánóban pedig 1:1 lett a végeredmény. Ezúttal Düsseldorfban méri össze erejét az olasz és az ukrán csapat, a döntőbe jutásról egyetlen meccs dönt.