2024. április 18., csütörtök

Dovizioso nyert a horrorbukások hétvégéjén

Andrea Dovizioso nagyszerű versenyt futott a Ducatinak fekvő gyors Red Bull Ringen, ám a MotoGP Osztrák Nagydíjának hétvégéje nem az ő győzelméről marad emlékezetes, hanem két hátborzongató balesetről.

Az ijesztő események a főattrakció felvezetésekor, a Moto2 futamán kezdődtek, amikor Enea Bastianini elesett a pályán, a kanyarkijáratnál maradt motorjának pedig nekiszáguldott Hafizh Syahrin. A futamot megszakították, a tavaly még a MotoGP-ben versenyző malájt kórházba szállították, és szerencsésnek mondhatja magát, hogy medencecsont-zúzódással megúszta a történteket.

A királykategória továbbra is Marc Márquez nélkül zajló versenye aztán kiszámíthatatlan változatossággal indult: Maverick Viñales Yamahája startolt a pole-ból, az első kanyarban már Jack Miller vezetett a Pramac Ducatival, de hamarosan megelőzte őt Pol Espargaró a KTM-mel. A 10. körben aztán újabb hatalmas bukás borzolta a kedélyeket, amikor az előző hétvége két dobogósa, Franco Morbidelli és Johann Zarco akadtak össze féktávon, amiből nagy baleset lett, az elszabaduló motorok egyike pedig centiméterekre szállt el a kanyarba éppen megérkező Valentino Rossi feje mellett… A rengeteg törmelék miatt jött a piros zászló, a két érintett hamarosan már saját lábán állt, Rossi pedig döbbent tekintettel próbálta feldolgozni a történteket a garázsban. Az új rajtnál Espargaróé volt az első hely, de a KTM hazai győzelmi reménye meghiúsult, amikor a spanyol és márkatársa, a Tech3 KTM-et vezető Miguel Oliveira ütköztek. Dovizioso és Miller csatájába megérkeztek a Suzukik, ám Álex Rins a vezetés megszerzésének pillanatában eldobta a motort, így végül Dovi nyert, csupán egy nappal azután, hogy a Ducati bejelentette, nem hosszabbítja meg szerződését a jövő évre. Az utolsó kanyarokban Millert a második helyért előző Joan Mir először lett dobogós. A tabellát továbbra is Fabio Quartararo vezeti, aki most csak 8. lett, miután a verseny elején lesodródott a pályáról, és a mezőny végére került.

A Moto3-ban Albert Arenas, a Moto2-ben Jorge Martin győzött.

Az Osztrák Nagydíj végeredménye: 1. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati), 2. Joan Mir (spanyol, Suzuki) +1,3 másodperc hátrány, 3. Jack Miller (ausztrál, Pramac Ducati) +1,5, 4. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) +5,5, 5. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +5,8 stb.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 67 pont, 2. Dovizioso 56, 3. Viñales 48, 4. Binder 41, 5. Rossi 38 stb.