2024. április 24., szerda

Elhunyt García Márquez özvegye

Nélküle nem készült volna el a Száz év magány

Mexikóvárosban, 87 éves korában elhunyt Mercedes Barcha Pardo, a kolumbiai író, Gabriel García Marquez özvegye. A halálhírt egy családtag is megerősítette, írja a BBC spanyol nyelvű kiadása.

Barcha 1932 novemberében születettt Magangué-ban, Kolumbia északi részén, egyiptomi felmenőkkel rendelkező családban. Hat testvér közül ő volt a legidősebb, apja gyógyszertárat vezetett.

1941-ben, egy karibi kisvárosban, Sucre-ban ismerkedett meg Gabriel García Marquezzel (akit Gabónak becéztek). A lány 9, a fiú 13 éves volt, a szüleik vakációzni vitték őket.

Miután Barcha befejezte az iskoláit, Márquezt újságíróként Európába küldték tudósítónak, ezért egészen 1958-ig vártak a házassággal, amiből két gyermek született, Rodrigo és Gonzalo. A pár 56 éven át együtt maradt, egészen Márquez 2014-es haláláig.

Mercedes Barcha a Gabo Foundation közleménye szerint feltétel nélkül szerette és segítette férjét, mindig vele volt, és együtt járták végig az irodalmi világ kalandjait. Barcha segítsége nélkül Márquez talán nem írta volna meg a Száz év magányt.

„Gaba” – ahogy sokan az asszonyt hívták – dolgozott és háztartást vezetett és cigarettát szerzett a férjének abban a 18 hónapban, amíg a könyv készült.

1966-ban, amikor postára akarták adni az ötszáz oldalas kéziratot a Buenos Aires-i kiadónak címezve, a mexikóvárosi postahivatalban kiderült, hogy csak a felét van pénzük elküldeni. Miután hazaértek, eladták a konyhai eszközeiket, hogy a kézirat másik felét is feladhassák.

Az író visszaemlékezése szerint a felesége ekkor, egyetlen mondatban fejezte ki másfél év felgyülemlő feszültségét: „Már csak az hiányzik, hogy a regény rossz legyen.” A Száz év magány 1967-ben jelent meg, és világsiker lett, több mint 30 millió példányban kelt el.

García Márquez több interjúban is kifejezte, mennyire hálás feleségének: „A Halak jegyében születettem, és a feleségem Mercedes. Ez a két legfontosabb, ami az életemben történt, mert ennek köszönhetően éltem túl az írást.” Az író biográfusa, Gerald Martin így fejezte ki kettejük kapcsolatát: „Barcha olyan volt, mint Dantének Beatrice, azzal a különbséggel, hogy Gabo feleségül vette az ő Beatricéjét, és ötven évet éltek együtt.” Azok szerint, akik személyesen ismerték Mercedes Barchát, kivételes karakter volt, rendkívül intelligens, erős, pragmatikus, kíváncsi, humoros és titokzatos.